Romania si Japonia au primit Premiul Global de Excelenta in Tehnologia Informatiei pentru "Initiativele e-Government". Distinctia a fost acordata de WITSA (World Information Technology and Services Alliance) in cadrul Congresului Mondial privind Tehnologia Informatiei, joi, 20 mai 2004.

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a fost declarat castigator la categoria "Premiu de Excelenta in Sectorul Public". Initiativele Romaniei in domeniul e-Government au fost considerate ca fiind cele mai performante in urma votului celor 53 asociatii nationale membre WITSA.

"Suntem singura tara din Europa careia i-a fost acordat acest premiu in 2004 [...] Proiectele dezvoltate la nivel national precum sistemul electronic de achizitii publice, portalul pentru servicii e-Government, sistemul electronic de alocare a autorizatiilor de transport international rutier de marfa si-au dovedit eficienta prin valoarea economiilor la bugetul de stat, prin stimularea utilizarii Internetului, fiind instrumente indispensabile in procesul de debirocratizare. Sustinerea la nivel guvernamental a tehnologiei informatiei, prin masuri ca aceea a scutirii de impozitul pe venit pentru programatori, a permis o mai rapida dezvoltare a acestui sector." a declarat  Adriana Ticau, Secretar de Stat in MCTI, la ceremonia de decernare a premiilor, adaugand ca rezultatele obtinute de Romania au fost posibile si datorita competentelor existente in acest domeniu, in sectorul privat.

La aceeasi categorie a mai fost premiat un proiect japonez propus de Japan Information Technology Services Industry Association, una din fondatoarele WITSA. La categoriile Premiu de Excelenta in Sectorul Privat au fost declarate castigatoare proiecte din Canada si Bangladesh, iar Premiile pentru Oportunitate Digitala le-au revenit unor proiecte din SUA si Coreea de Sud. Castigatorii au fost selectati dintr-un numar de peste 70 nominalizari prezentate de asociatiile nationale. Proiectele Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei au fost nominalizate, alaturi de alte doua initiative romanesti, de ATIC (Asociatia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatii), membra a acestei aliante mondiale. Mai multe detalii despre congres sunt disponibile pe site-ul dedicat. https://www.worldcongress2004.org/

La cea de a 14-a reuniune bianuala a Congresului Mondial privind Tehnologia Informatiei cu tema "Viitorul este acum", organizat de Federatia Elena a Intreprinderilor din IT&C, care are loc la Atena, Grecia, au luat parte lideri din sectorul guvernamental, cel privat, mediul academic. In cadrul evenimentului au fost abordate teme care vizeaza sectorul tehnologiei informatiei, comunicatiilor si e-Government, dar si aspecte legate de cercetare-dezvoltare, consultanta in domeniu si analiza pietei. De asemenea, Congresul Mondial privind Tehnologia Informatiei cu tema "Viitorul este acum" si-a propus sa se axeze pe extinderea oportunitatilor de afaceri in sectorul IT&C care acopera nevoile unei piete bazate pe convergenta, sa creeze noi oportunitati de dezvoltare si sa depaseasca discrepantele dintre solutiile de ultima ora si obiectivul guvernamental de a moderniza serviciile publice.

Sursa: MCTI