Oficialii români și sloveni și-au exprimat joi sprijinul pentru ca Georgiei să i se acorde statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană în decembrie, în cadrul unei conferințe găzduite la Berlin privind extinderea blocului comunitar.

Daniela Gîtman, secretar de stat român pentru Afaceri Europene, a declarat că guvernul său "sprijină puternic" candidatura Georgiei la UE și deschiderea discuțiilor de aderare cu Ucraina și cu R.Moldova, scrie publicația georgiană Agenda.ge.

România sprijină extinderea UE și acesta este singurul răspuns. În același timp, ar trebui să ne ascultăm partenerii, să știm de ce ajutor au nevoie, a spus oficialul.

În comentariile sale, Tanja Fajon, ministrs slovenă de externe, a spus "trebuie să grăbim procesul de extindere pentru a o face posibilă".

Cred că 2030 este o dată bună pentru extindere. Țara mea este un susținător puternic al eforturilor Georgiei de a deveni membră a UE. Ne dorim ca țările implicate în proces să realizeze reforme și să facă progrese pentru drepturile omului și statul de drept, a adăugat ea.

Ilia Darchiashvili, ministrul de externe al Georgiei, a participat la conferința care a reunit miniștrii de externe ai statelor membre UE și ai țărilor care doresc să adere, pentru a discuta probleme legate de extinderea planificată a blocului până în 2030.

Georgia a solicitat oficial aderarea la UE în martie 2022, la scurt timp după invadarea pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, și a primit o perspectivă europeană și o agendă de reformă în luna iunie a aceluiași an, pentru a obține candidatura.

Comisia Europeană urmează să își prezinte raportul final privind întrunirea de către Georgia a condițiilor de candidatură, pe 8 noiembrie, raport care va fi analizat la Consiliul European din decembrie, pentru a decide cu privire la statutul țării.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA