România și Ucraina au ajuns la o înțelegere privind canalul Bîstroe
Ministerul Mediului din România anunță că Ucraina poate continua lucrările la canalul navigabil Bîstroe, cu condiția ca proiectul să respecte prevederile de protecție a mediului.
Ministerul român al Mediului a anunțat sâmbătă că la Reuniunea Părților la Convenția de la Espoo, desfășurată la Geneva în perioada 12-15 decembrie 2023, s-a luat decizia de a propune Comitetului de Implementare a Convenției, care se va reuni în februarie 2024, înlăturarea avertismentului adresat Ucrainei în 2008 pentru lucrările la canalul navigabil Bâstroe, sub condiția ca autoritățile ucrainene să demonstreze conformitatea proiectului cu prevederile Convenției.
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a salutat decizia.
”Marele pas înainte în ceea ce privește problema Bâstroe este că Ucraina a înțeles nu doar că trebuie să respecte toate obligațiile europene pentru un astfel de proiect, ci și că poate să facă asta”, a spus Fechet.
”Autoritățile ucrainene au emis o autorizație privind protecția mediului pentru proiectul Bâstroe, cu condiția inițierii unui program de monitorizare a speciilor de interes din Delta Dunării, cum ar fi sturionii, dar și a ecosistemelor protejate, înainte de începerea oricăror lucrări”, precizează Ministerul Mediului.
Și ministrul ucrainean al Mediului, Ruslan Strilets, a anunțat acordul dintre părți.
"Ne-am făcut temele și am parcurs un drum lung pentru a aduce proiectul în conformitate cu cerințele Convenției. La urma urmei, Ucraina ține la relațiile de bună vecinătate și la respectarea dreptului internațional. Suntem dispuși și capabili să găsim un teren comun și să corectăm greșelile trecutului", a scris ministrul pe Facebook.
Ucraina a început în 2004 să execute lucrări de adâncire a Canalului Bîstroe. România a contestat lucrările, susținând că proiectul de transformare a canaului într-unul de transport pentru navale maritime ar putea duce la dispariția unei bune părți a Deltei Dunării.
Proiectul a fost oprit în urma intervenția forurilor internaționale, dar disputa a reizbucnit în februarie 2023 după ce Ministerul ucrainean al Infrastructurii a anunțat că face lucrări de întreținere a căii navigabile.
Comentarii