Foarte interesanta initiativa Biroului Roman pentru Stiinta si Tehnologie (ROST) de a sprijini Presedentia slovena a UE prin organizarea unui eveniment la Bruxelles pe tema dezvoltarii cercetarii in Balcanii de Vest.

Buna relatie cu colegii sloveni si proximitatea geografica a Romaniei au convins institutiile europene sa acorde responsabilitati regionale tarii noastre in domeniul cercetarii.

Tania Friederichs, reprezentandu-l pe comisarul european pentru cercetare Potocnik, preciza: “Din punct de vedere istoric, Balcanii de Vest reprezinta un potential fantastic pentru cercetare. Vrem sa stimulam tarile din aceasta zona ca in primul rand sa aiba o politica de cercetare coerenta la nivel national si apoi sa interactioneze cu Bruxelles-ul pentru a pregati integrarea europeana. Trebuie sa cladim inca acum capacitatea de absorbtie.”

Romania doreste sa contribuie la sustinerea Balcanilor de Vest in eforturile de modernizare a sistemelor de cercetare si adaptarea programelor nationale de cercetare la cerintele integrarii europene. “Zona Balcanilor poate deveni un pol de atractie al UE pentru comunitatea stiintifica”, preciza cosmonaut Dumitru Prunariu, Directorul Biroului Roman pentru Stiinta si Tehnologie.

Stiinta si tehnologia pot sa aduca din nou oamenii impreuna in minunata lume a Balcanilor. “Avem o oportunitate excelenta cu ocazia Presedentiei slovene a UE, iar Romania, prin experinta recenta de aderare, poate sa ajute real tarile din zona”, mentiona Prof. Anton Anton, Presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.

Link-uri:
Romania Office for Science and Technology
Prioritatile Presedentiei slovene a UE


Dan LUCA / Bruxelles