România va solicita compensații consiliului de miniștri, la nivel european, în condițiile în care prețurile la energie în regiunea noastră sunt semnificativ mai mari comparativ cu vestul Europei, a afirmat joi ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Declarația sa vine după cea a omologului grec Theodoros Skylakakis, potrivit căreia Grecia, România și Bulgaria și-au unit forțele pentru a aborda creșterea prețurilor la energie electrică în Europa de Sud-Est.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat joi că de câteva luni prețurile în regiune sunt "semnificativ mai mari" decât în vestul Europei.

El a spus că sunt mai mulți factori care au dus la această situație, precum un an secetos, o producție hidro mai mică, probleme în zona de interconexiune sau de mentenanță pe anumite linii din Ungaria.

"De asemenea, discutăm de un sprijin pe care îl dăm cu mare plăcere, în termeni comerciali, desigur, și Republicii Moldova, dar și Ucrainei - și care creează o presiune pe prețurile din România, lucru pe care îl notăm, dar nu-l putem accepta la nesfârșit", a spus Burduja, la South East Europe Green EPC.

"Dacă tot suntem într-o piață energetică europeană unică, nu pot doar unii să plătească factura și să tolerăm la nesfârșit prețuri de două, de trei ori mai mari decât în restul Europei, drept pentru care voi aduce acest subiect în atenția Consiliului de miniștri", a declarat Burduja, potrivit Agerpres.

El a mai adăugat că România, Grecia, Bulgaria vor trebui să definească "niște soluții rapide" prin care să fie compensate pentru aceste diferențe de preț.

Pe de altă parte, ministrul Energiei a subliniat că susține foarte mult extinderea pieței unice, dar trebuie ca, "dacă tot ne supunem acelorași reguli, să beneficiem și de aceeași beneficii".

Altfel, unii rămân cu beneficiile, alții rămân cu povara costurilor", a susținut el.

Ministrul Energiei din Grecia, Theodore Skylakakis, a spus luni, la un post grecesc de radio, că piața unificată de electricitate din UE nu funcționează pentru Europa de Sud-Est, relatează Reuters.

Premierul Greciei urmează să trimită o scrisoare către Comisia Europeană, în cursul acestei săptămâni.

Într-un comunicat de presă publicat ulterior, Ministerul elen al Energiei a informat că urmează să fie adoptată o inițiativă comună de către miniștrii Energiei din Grecia, Bulgaria și România pentru a crea "un mecanism permanent de intervenție oricând se înregistrează prețuri extreme, din cauza izolării Europei de Sud-Est de restul pieței energetice europene".