România va delega 15 procurori la Parchetul European condus de Laura-Codruța Kovesi, potrivit ministrului justiției, Cătălin Predoiu. Inițial, Bucureștiul propusese 10 procurori.

"România a susținut și susține concret operaționalizarea EPPO, atât prin pozițiile adoptate în cadrul Consiliului JAI, cât și prin măsuri concrete adoptate în cadrul dialogului și cooperării cu Parchetul European. Am continuat dialogul cu Procurorul-Șef al Parchetului European și am identificat soluții pentru a suplimenta numărul de 10 procurori anunțați inițial. În ultima perioadă, am purtat discuții cu Procurorul General al României și cu Procurorul-Șef DNA pe acest subiect, analizând concret volumul de încărcare, deficitul de personal și ceilalți parametri tehnici relevanți. Plecând de la faptul că se preconizează modificări legislative care să lărgească baza de recrutare a procurorilor în unitățile specializate, am fost în măsură să suplimentăm numărul de procurori delegați de la 10 la 15, fără a afecta, în perspectivă, capacitatea de anchetă a DNA, poziție comunicată atât bilateral Procurorului-Șef al Parchetului European, cât și în cadrul Consiliului JAI", a declarat vineri Cătălin Predoiu.

El a participat la reuniunea informală a miniștrilor justiției din statele membre UE, în format videoconferință.

Predoiu a mai precizat că România dispune de cadrul legislativ pentru selectarea procurorilor europeni delegați și este în procedură pentru a adopta suplimentar prevederi care să organizeze efectiv cooperarea între structura națională de suport-DNA și EPPO.

"Imediat ce proiectul de lege va primi avizul CSM, va fi promovat în Guvern pentru adoptare și sesizarea Parlamentului. Pe scurt, în ceea ce privește EPPO, Ministerul justiției din România este în grafic și antemergător, alături de alte state membre UE, în susținerea operaționalizării acestei instituții", a spus ministrul justiției.

G4Media.ro a dezvăluit luna trecută că Parchetul European a solicitat României să aprobe un număr cuprins între 20 și 30 de procurori care vor investiga fraudele cu fonduri europene, însă Ministerul justiției i-a transmis că acceptă doar 10 procurori.

Întrebat în legătură cu această intenție de a aloca un număr mic de procurori, deși - potrivit OLAF - în România se înregistrează cele mai multe cazuri de fraudare a fondurilor europene, președintele Klaus Iohannis a evitat un răspuns clar, precizând că are nevoie de câteva zile pentru a se ”lămuri” cum stau lucrurile și pentru a discuta cu ministrul justiției, Cătălin Predoiu.

Iohannis a mai spus că foarte multe state pun la dispoziția EPPO 2, 3, 4, 5 procurori, iar Germania - 11, astfel că 10 din partea României nu sună ”așa rău”.

VIDEO Laura Codruta Kovesi prezintă stadiul organizării Parchetului European

Mai mult pe EurActiv »