Comisia Europeană a anunțat că Fondul pentru o tranziție justă va fi majorat de la 7,5 miliarde de euro la 40 de miliarde de euro. România, unul dintre principalii beneficiari ai fondului, va primi o alocare majorată considerabil.

În urma crizei provocate de coronavirus, pe lângă necesitatea unei redresări verzi și sustenabile, a devenit tot mai presantă și nevoia de a furniza sprijin celor mai vulnerabile regiuni, susține Comisia Europeană.

De aceea, Executivul UE a hotărât să consolideze Mecanismul pentru o tranziție justă în cadrul mecanismului său de răspuns la criză și în noua sa propunere privind următorul buget pe termen lung al UE.

Comisia Europeană a anunțat miercuri propunerile sale privind viitorul buget al Uniunii, ce prevede un buget de aproximativ 1.100 miliarde de euro pentru Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, plus un instrument special pentru finanțarea revenirii economice după criza coronavirusului, denumit Next Generation EU, în valoare de 750 miliarde de euro.

Fondul pentru o tranziție justă a fost anunțat în ianuarie și urma să aibă o valoare de 7,5 miliarde de euro.

Comisia propune o finanțare suplimentară substanțială în valoare de 2,5 miliarde de euro în cadrul următorului buget pe termen lung al UE, la care se adaugă 30 de miliarde de euro în cadrul Next Generation EU. Astfel, valoarea totală a Fondului pentru o tranziție justă se va ridica la 40 de miliarde de euro.

Din acest total, României îi revin 4,45 miliarde de euro, o creștere substanțială față de cele peste 750 milioane de euro alocate inițial.

Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, responsabil de politica privind mediul și schimbările climatice, a spus că UE vrea să facă din Fondul pentru o tranziție justă una dintre propunerile de referință pentru relansarea economică. „Cu mai multe resurse putem progresa de acum pe calea tranziției la o economie verde”, a spus Timmermans.

Polonia va rămâne principalul beneficiar al fondului, cu o alocare de 8 miliarde de euro, mai mult decât dimensiunea propusă inițial pentru tot fondul, notează EURACTIV.com. Germania va beneficia de peste 5 miliarde de euro.

Dar cifrele sunt deocamdată preliminare, deoarece continuă negocierile între Comisie, Parlamentul European și statele membre privind alocările. În plus, negocierile privind întregul buget al UE, plus cel al fondului de relansare, se anunță foarte dure și este puțin probabil ca propunerile Comisiei să rămână așa cum au fost prezentate ieri de Ursula von der Leyen.