Rotația de premieri în Bulgaria: 56% dintre cetățeni nu se așteaptă la nicio schimbare
Mai mult de jumătate dintre bulgari nu se așteaptă la nicio schimbare după rotația premierului Nikolai Denkov cu vicepremierul Mariya Gabriel, potrivit unui sondaj național efectuat de Centrul de Cercetare Trend, la comanda publicației "24 Ceasa".
Potrivit opiniei a 56% dintre respondenți, rotația nu va schimba semnificativ guvernarea. Procentele celor care cred că guvernarea va deveni mai bună (15%) sau mai ineficientă (16%) sunt aproape identice, transmite postul de radio Darik.
Se mențin nivelurile scăzute ale atitudinii pozitive față de activitatea principalelor instituții, dar fără a aprofunda eroziunea. Parlamentul primește cea mai mică pondere a evaluărilor pozitive - 15%, în timp ce guvernul se bucură de 22%. Simpatizanții coaliției "Continuăm Schimbarea-Bulgaria Democrată" (PP-DB) susțin ferm cabinetul condus de Nikolai Denkov.
Citește și: Cum se vede "rotativa" românească din Bulgaria
Patru din zece alegători ai partidului GERB sprijină executivul, dar majoritatea nu împărtășesc această opinie. O atitudine pozitivă față de activitatea guvernului este declarată și de aproximativ o treime dintre simpatizanții Mișcării pentru Drepturi și Libertăți (DPS).
Nici în privința evaluării activității președintelui Rumen Radev nu se remarcă o schimbare semnificativă - 36% îl evaluează pozitiv, iar 52% - negativ. Nu există nicio dinamică referitor la susținerea principalelor formațiuni politice.
GERB își menține primul loc cu un procent de 24,8% în rândul alegătorilor, urmat de PP-DB cu 17,8%. Partidul "Renaștere" se află tot pe poziția a treia, cu sprijinul a 14,6% dintre alegători. Al patrulea este DPS (13,8%), iar locul cinci revine Partidului Socialist Bulgar - 9,6%, urmat de "Există un Asfel de Popor" care își menține șansele de a intra în parlament cu 4,8%.
În cazul unor noi alegeri parlamentare, 7% dintre respondenți ar prefera opțiunea "Nu susțin pe nimeni". Se remarcă o ușoară tendință de creștere a dorinței organizării de alegeri parlamentare anticipate de la 30% în noiembrie, la 34% în ianuarie. 42% dintre participanții la sondaj sunt de părere că nu este necesar un vot anticipat.
sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii