Comisia Europeană a publicat luni lista comisarilor acceptați de președinta aleasă a Executivului european, Ursula von der Leyen. Din partea României figurează Rovana Plumb.

UPDATE 21:14 După ședința CEx, Dăncilă a cerut tuturor eurodeputaților români, indiferent de culoarea politică, să susțină candidatura Rovanei Plumb pentru că e în interesul României. 

17:45 ”Premierul Vasilica Viorica Dăncilă se află în ceasul al 12-lea! Încă mai poate retrage propunerea de comisar european în persoana Rovanei Plumb, astfel încât să nu facă România de rușine în Parlamentul European. Somez actualul prim-ministru să facă o altă propunere pentru această poziție, care să respecte criteriile de integritate și profesionalism agreate la nivel european, în condițiile în care actuala nominalizare are toate șansele să fie respinsă în Parlamentul European”, a declarat Ludovic Orban, potrivit unui comunicat de presă.

El susține că premierul a refuzat să facă o altă propunere, deși Ursula von der Leyen i-a cerut acest lucru.

16:45 Delegația USR PLUS în PE se opune numirii Rovanei Plumb în funcția de comisar european, deoarece aceasta nu respectă criteriile de integritate considerate esențiale de Alianța USR PLUS pentru postul de comisar și nu are un parcurs profesional care ”să o recomande” pentru o asemenea poziție. 

16:00 ”Este o nominalizare care mă onorează și responsabilizează în egală măsură. Ca om politic și cetățean care face parte din generația care a lucrat și lucrează intens la integrarea în Uniunea Europeană, un proiect care nu s-a încheiat odată cu aderarea noastră, mă simt deosebit de mândră să pot contribui la această construcție europeană. Îi mulțumesc în mod deosebit doamnei premier, Viorica Dăncilă, pentru susținerea acordată. Îi mulțumesc colegului Dan Nica pentru fair play-ul arătat. Doresc sa îi mulțumesc doamnei Președinte-ales, Ursula von der Leyen, pentru încrederea acordată. Cred cu tărie că această echipă unită va avea puterea sa răspundă provocărilor viitoare ale Uniunii”, a afirmat Rovana Plumb.

14.40 Premierul Viorica Dăncilă spune că numirea Rovanei Plumb în funcția de comisar european din partea României este o reușită pentru țara noastră.

"Este dovada și expresia încrederii pe care președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen o are în capacitatea României și a comisarului desemnat de a exercita cu succes acest mandat", a scris Dăncilă pe pagina sa de Facebook.


+++

Lista a fost stabilită în urma interviurilor pe care Ursula von der Leyen le-a avut, în ultimele săptămâni, cu fiecare candidat propus de statele membre. 

Marți vor fi anunțate și portofoliile alocate fiecărei țări.

Guvernul de la București a refuzat să comunice public ce propunere a făcut pentru funcția de comisar european. Pe surse au apărut două nume: eurodeputații PSD Rovana Plumb și Dan Nica. 

Într-o întâlnire la Bruxelles din luna august, Viorica Dăncilă i-a transmis președintei alese a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că transporturile, energia sau mediul reprezintă domenii de interes pentru România în viitorul Executiv de la Bruxelles.

Potrivit unor surse EurActiv.com, România ar urma să primească portofoliul transporturilor.

Comisarii desemnați vor fi audiați luna aceasta în Parlamentul European.