Premierul Albaniei, Edi Rama, a declarat că Moscova alimentează un nou conflict în Balcanii de Vest, că periclitează pacea fragilă și că Moscova ar fi mulțumită dacă în regiune ar izbucni un nou conflict.

"Ați auzit de câte ori Putin evocă Kosovo în discursurile lui? Rostește Kosovo, Kosovo, Kosovo... Șeful de la Kremlin amintește de cea mai dureroasă problemă nerezolvată din Balcani și face totul pentru a aprinde fitilul", a declarat Rama pentru Der Spiegel, adăugând că simpatiile pentru Moscova sunt puternice în Serbia și entitatea sârbă din Bosnia și Herțegovina, Republica Srpska.

"80% dintre sârbii ortodocși au o bună părere despre Putin și consideră că acesta în Ucraina doar își arată dinții față de Occident, dacă se poate spune așa", a declarat Rama, adăugând că în Balcanii de Vest populația este împărțită în două – unii îl sprijină pe Putin, alții sunt împotriva lui, scrie RTS.

Premierul Albaniei a reiterat că "decizia privind independența Kosovo a fost corectă". "La urma urmei, acum există un proces de pace și conciliere, deși acest proces va dura mult timp", a declarat Rama, adăugând că "există disensiuni profunde și între muntenegrenii și sârbii din Muntenegru", dar este bine că există inițiativa Balcanii deschiși.

"Recent s-au produs progrese în Balcanii de Vest. Acesta este motivul pentru care doresc ca Serbia, Albania și Muntenegru să creeze un fel de mini zonă Schengen, pentru a stimula schimburile comerciale", a declarat Rama.

Fiți pregătit pentru decizii grele

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintele Franței, Emmanuel Macron, au trimis premierului Kosovo, Albin Kurti, o scrisoare comună privind dialogul cu Belgradul. O scrisoare cu același conținut a fost trimisă anterior și președintelui Serbiei, Aleksandar Vucici. În scrisoare, Scholz și Macron subliniază că "pentru Balcanii de Vest este deosebit de importantă normalizarea deplină a relațiilor dintre Kosovo și Serbia".

"Vă adresăm această scrisoare într-un moment crucial pentru securitatea continentului european și pentru stabilitatea regiunii Balcanilor de Vest. Suntem convinși că în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei trebuie depuse eforturi puternice pentru ca perspectiva europeană a Balcanilor de Vest să devină realitate. Pentru Balcanii de Vest este deosebit de importantă normalizarea relațiilor dintre Kosovo și Serbia", au subliniat Scholz și Macron, care au făcut apel ca premierul Kosovo "să demonstreze pregătire și fermitate absolută pentru adoptarea unor decizii grele, dar care vor conduce la progresul dialogului dintre Kosovo și Serbia, mediat de Uniunea Europeană".

"Recentele tensiuni au demonstrat că sunt necesari pași concreți, atât în practică, cât și la nivel politic", se adaugă în scrisoare. "Acesta este motivul pentru care ne-am însărcinat consilierii pe politică externă și de securitate, Clément Beaune (Franța) și Jens Plötner (Germania) să ofere sprijin direct emisarului UE pentru dialog, Miroslav Lajčak. Propunem ca Beaune și Plötner, împreună cu Lajčak să viziteze Kosovo și Serbia, pentru a căuta soluții care vor accelera procesul", se menționează în scrisoarea citată de RTS.

"Sperăm că această inițiativă va avea sprijinul dumneavoastră", se subliniază în scrisoarea celor doi oficiali europeni către Albin Kurti.

Sursa: RADOR