Rusia cere Statelor Unite detalii cu privire la planul de încetare a focului din Ucraina

Kremlinul a refuzat să se angajeze într-un acord de încetare a focului pe 30 de zile în războiul din Ucraina, afirmând că, mai întâi, Putin va trebui să fie informat de americani, ca să poată vedea dacă propunerea este acceptabilă pentru Rusia.
Potrivit „The Guardian” (Marea Britanie), purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Moscova așteaptă informații detaliate din partea Washingtonului după convorbirile purtate între înalți oficiali americani și ucraineni în Arabia Saudită, unde Kievul și-a declarat hotărârea de a pune imediat în aplicare un armistițiu.
„Preupunem că, în următoarele zile, pe diverse căi, secretarul de stat (marco) Rubio și conslierul (Michael) Waltz ne vor informa despre negocierile care au avut loc și despre înțelegerile la care s-a ajuns”, le-a declarat Peskov reporterilor din Moscova, el adăugând că, dacă va fi necesar, Kremlinul ar putea aranja o convorbire telefonică imediată între Putin și Donald Trump.
„Noi toți așteptăm cu nerăbdare un răspuns din partea Rusiei și le cerem rușilor cu tărie să se gândească la încetarea ostilităților”, a declarat Rubio în timpul unei escale făcute în Irlanda. „Dacă spun ‘nu’, atunci, evident, va trebui să revizuim totul și să vedem care este poziția noastră în lume și care sunt adevăratele lor intenții”, a mai adăugat el.
Emisarul Casei Albe în Orientul Mijlociu și totodată un aliat apropiat al lui Trump, Steve Witkoff, urmează să se deplaseze la Moscova în cursul acestei săptămâni pentru o întrevedere cu liderul rus, deși Kremlinul rămâne încă să confirme evenimentul.
În același timp, Ucraina a declarat că intenționează ca, săptămâna viitoare, să discute din nou cu SUA despre detaliile legate de acest armistițiu temporar de 30 de zile.
„Am convenit deja că, săptămâna viitoare, niște delegații la nivel de experți vor discuta toate detaliile”, a declarat, marți seara, Andrii Iermak, șeful Statului Major al lui Volodimir Zelenski, după importantele tratative din Jeddah, care au făcut totodată și ca Statele Unite să renunțe la restricționarea ajutorului militar și a schimbului de informații.
Iermak a mai adăugat că, acum, Statele Unite îi vor aduce Rusiei la cunoștință măsurile adoptate în cursul convorbirilor. „După această întrevedere, cheia problemei este acum în mâinile Rusiei, iar toată lumea va vedea cine dorește pacea într-adevăr și cine doar vorbește despre asta”, a spus el.
Nu se știe încă dacă Putin e dispus să accepte armistițiul în forma sa actuală.
O serie de oficiali ruși de la Moscova s-au arătat sceptici în privința perspectivei armistițiului, afirmând că Moscova nu dorește să-și înceteze atacurile, având în vedere că, săptămâna aceasta, ea a cucerit rapid o serie de teritorii reclamate în Kursk, o regiune rusească unde, anul trecut, Ucraina a lansat un atac-surpriză.
„Rusia avansează (pe front)... Orice acord trebuie să se facă în condițiile impuse de noi, și nu de americani... Washingtonul trebuie să înțeleagă și el acest lucru”, a scris pe Telegram Konstantin Kosacev, un important senator. „Victoria va fi a noastră”, a mai adăugat el.
Putin a respins de mai multe ori eventualitatea unui armistițiu temporar, afirmând că el se concentrează asupra „miezului problemei” care a dus la conflict.
La începutul acestui an, el a declarat în cadrul unei ședințe a consiliului de securitate că „nu trebuie să intervină un armisițiu scurt, în niciun caz unul care să permită regruparea și reînarmarea forțelor pentru ca ulterior conflictul să fie continuat, ci o pace pe termen lung”.
Pe de altă parte, liderul rus a stabilit o listă maximală de pretenții pentru a pune capăt invaziei, respectiv, neaderarea Ucrainei la NATO, o demilitarizare parțială și retrocedarea totală a controlului asupra unor regiuni ucrainene invocate de Putin în 2022.
Miercuri, forțele ruse au intrat în piața centrală din Sudja, cel mai mare oraș din Kursk, cucerit de ucraineni anul trecut – acesta fiind cel mai mare succes al Moscovei în eforturile sale de a-și adjudeca un control asupra regiunii după atacul-surpriză al Kievului, de anul trecut. Ruslan Leviev, fondatorul Echipei pentru Informații pe tema Conflicului, un grup de investigații, a declarat că forțele ucrainene din Kursk par să organizeze o retragere controlată, cedându-și pozițiile fără să opună rezistență.
„Toate zonele intră treptat sub controlul forțelor ruse, ele fiind cucerite cu o slabă rezistență. Se poate spune că întregul oraș se află acum sub controlul rușilor”, a spus el.
Deși, în Kursk, poziția Ucrainei pare să fie tot mai mult în pericol, s-a reușit stabilirea unui front în estul Ucrainei, unde, în cea mai mare parte, ofensiva rusă a fost blocată.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii