Cele două camere legislative ale Adunării Federale a Rusiei au aprobat miercuri suspendarea participării țării la Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și oprirea contribuțiilor acesteia.

"Senatorii Rusiei și deputații Dumei de Stat consideră că decizia de suspendare a participării delegației Adunării Federale la Adunarea Parlamentară a OSCE, precum și la plata contribuțiilor, este justificată și legitimă", au indicat legislatorii într-un document aprobat miercuri de ambele camere ale Parlamentului rus, relatează EFE, preluată de Agerpres.

Potrivit senatorilor și deputaților ruși, în perioada în care Rusia nu participă la sesiunile acestui organism, "orice modificare a procedurilor Adunării care are scopul de a prejudicia delegația rusă va fi considerată nulă din punct de vedere juridic".

În declarație, semnată de ambele camere și transmisă OSCE și ONU, legiuitorii ruși au denunțat că acest organism nu urmărește "un schimb constructiv de opinii și o agendă unificatoare" și, dimpotrivă, a devenit "un instrument politizat care promovează un discurs antirus".

Potrivit senatorilor și deputaților ruși, "abordările discriminatorii și pline de prejudecăți, standardele duble și rusofobia totală, lipsa de pregătire pentru dezbateri de fond atestă degradarea extremă a Adunării Parlamentare a OSCE ca mecanism de interacțiune interparlamentară".

"Ultima picătură care a umplut paharul acestui impas a fost refuzul României de a acorda vize membrilor delegației ruse pentru participarea acestora la sesiunea anuală din 2024 de la București. Această decizie a demonstrat că tendința spre confruntare și atmosfera de intoleranță au prevalat asupra bunului simț, spiritului și valorilor acestei organizații", conchide declarația.