Parlamentul European este profund îngrijorat de recenta concentrare militară a Rusiei la frontiera cu Ucraina și de dezvăluirile agenților ruși din spatele exploziilor din Cehia.

Eurodeputații au confirmat, într-o rezoluție adoptată joi, profunda îngrijorare cu privire la poziționarea forțelor militare ruse în apropierea frontierei cu Ucraina, precum și în Crimeea ocupată ilegal.

În cazul în care concentrarea de forțe militare ar duce la o invazie a Ucrainei de către Rusia, UE trebuie să arate clar consecințele unei astfel de încălcări a dreptului internațional și a normelor internaționale, susțin eurodeputații. 

Un astfel de scenariu trebuie să ducă la oprirea imediată a importurilor UE de petrol și gaze din Rusia, la excluderea Rusiei din sistemul de plată SWIFT și la înghețarea activelor și anularea vizelor pentru Europa ale tuturor oligarhilor apropiați de autoritățile ruse. 

Rezoluția deplânge, de asemenea, faptul că angajați ai serviciilor de informații ruse au provocat explozia de la depozitul de armament din Vrbětice din Cehia în 2014, în care au fost uciși doi cetățeni cehi.

Eurodeputații își exprimă profunda solidaritate cu poporul și autoritățile din Cehia, precum și sprijinul lor ferm pentru Cehia în disputa diplomatică cu Rusia și pentru expulzarea proporțională de către ambele țări a personalului ambasadelor. 

De asemenea, PE reiterează apelul pentru eliberarea imediată și necondiționată a liderului opoziției ruse aflat în închisoare, Alexei Navalnîi, a cărui condamnare este motivată politic și contravine obligațiilor internaționale ale Rusiei în domeniul drepturilor omului. 

Textul reamintește autorităților ruse și președintelui Putin că poartă întreaga răspundere pentru sănătatea și integritatea corporală a lui Alexei Navalnîi și că trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a-i proteja bunăstarea fizică și mentală.