Rusia și Ucraina joacă termenii păcii la Donețk
Moscova își propune să demonstreze că rezistența este inutilă și să oblige Kievul să accepte o "pace proastă". Niciuna dintre părți nu pare să aibă puterea de a obține o victorie militară, potrivit La Razon.
În urma loviturii severe suferite la Kursk, unde Rusia a pierdut controlul asupra unei părți din propriul său teritoriu pentru prima dată după al Doilea Război Mondial, Kremlinul rămâne hotărât să câștige cât mai mult teritoriu în regiunea Donețk și în alte părți din estul Ucrainei cât mai curând posibil.
În ciuda pierderilor de soldați și de echipament greu, este capabil să facă progrese treptate, deoarece Ucraina speră să câștige timp înainte ca propriile eforturi și sprijinul aliaților să o facă mai puternică. Motivul este că, deși mici ca dimensiuni mici, câștigurile teritoriale din Donețk pot avea un impact disproporționat asupra cursului războiului, explică analiștii militari ucraineni.
Pe lângă menținerea presiunii ridicate în apropiere de Pokrovsk, un oraș de 60.000 de locuitori din vestul Donețkului, precum și Torețk și Ceasiv Iar, Rusia a lansat atacuri intense în apropiere de Kurahove și Vugledar, în aceeași regiune, precum și în apropiere de Kupiansk din regiunea Harkiv.
Infanteria rusă încearcă să forțeze drumul spre Pokrovsk, unde evacuarea civililor este împiedicată de bombardarea rutelor de evacuare și a liniei de cale ferată. Totuși, în ultima săptămână, ritmul înaintării lor spre oraș a încetinit, în parte din cauza concentrării Rusiei de a-și proteja flancul stâng supraîntins în zonă de contraatacuri ucrainene.
Luptele grele continuă în apropiere de Selidove, unde forțele ucrainene se află într-o poziție ceva mai favorabilă pentru a încerca să compenseze enormul avantaj numeric al Rusiei, precum și superioritatea acesteia în aviație și muniție. În zonă operează noi rezerve, inclusiv cel puțin o brigadă a Gărzii Naționale Ucrainene, "Kara-Dag", care au reușit să împingă forțele ruse mai departe de oraș. Cu toate acestea, trupele ruse se îndreaptă spre Kurahivka în sud și amenință că vor încercui forțele ucrainene în apropierea satului Nevelske.
Spre deosebire de Pokrovsk, Rusia folosește zeci de tancuri și alte vehicule de luptă în atacuri repetate către Kurahove și Vugledar, în sudul regiunii. Însă până acum progresul lor acolo a fost limitat, deoarece brigăzile ucrainene epuizate, dar cu experiență, continuă să decimeze coloanele rusești cu artilerie, drone kamikaze și mine. Situația rămâne complicată în zona Torețk, dar sosirea brigăzii Azov foarte bine pregătite și motivate la New York a ajutat la redresarea situației "catastrofale". După ce a suferit doar pierderi minore, brigada a reușit să expulzeze trupele ruse din importanta fabrică de fenoli și o parte din zona rezidențială.
Este prea devreme să vorbim despre stabilizare, dar lucrurile s-au îmbunătățit în ultimele zile, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un scurt comentariu adresat presei ucrainene în timpul unei vizite în Italia. Nici Ucraina și nici Rusia nu au în prezent forțele și resursele pentru a obține o victorie pur militară, dar ambele speră totuși să câștige, spun analiștii militari.
Potrivit lui Mikola Bielieskov de la Institutul Național de Studii Strategice al Ucrainei, Rusia urmărește să mențină un progres constant pe câmpul de luptă, oricât de modest, pentru a convinge aliații Ucrainei și țara invadată că orice rezistență este zadarnică și că înfrângerea Ucrainei este inevitabilă. "Rusia intenționează să-și transforme profiturile locale în profituri globale", subliniază el.
Teama este că, dacă Rusia reușește, aliații s-ar putea mulțumi cu "o pace proastă" în Ucraina, unde țara invadată și-ar pierde o parte din teritoriu și Rusia nu ar trebui să se confrunte cu consecințe grave. O posibilă schimbare în politica americană după alegerile prezidențiale este un punct de cotitură important în acest context. Conducerea Ucrainei încearcă să evite acest scenariu cu orice preț.
A înghețat deja conflictul cu Rusia, în urma anexării Crimeii și a atacurilor de la Donețk, de mai multe ori, dar a dat Rusiei doar mai mult timp pentru a-și pregăti invazia pe scară largă, a amintit Zelenski în această săptămână.
Invazia ucraineană de la Kursk a rupt parțial intenția Rusiei de a-și prezenta victoria ca inevitabilă, subliniind vulnerabilitățile sale și arătând că Ucraina este încă capabilă să obțină rezultate serioase pe câmpul de luptă, dacă aliații îi dau mijloacele necesare.
Kievul speră să-și determine în sfârșit aliații să-și intensifice sprijinul și să ajute Ucraina să oprească în cele din urmă avansul rusesc în Donețk și, astfel, să deschidă țara către negocieri reale, și nu să asculte doar ultimatumurile lui Putin. Până acum însă, aliații Ucrainei nu au reușit să-i transforme avantajul copleșitor în resurse și putere economică.
Doar 25%, sau 26 de miliarde, din totalul sprijinului acordat Ucrainei a fost primit în ultimele zece luni de invazie, subliniază el. Această dinamică este destul de "deprimantă" și contrazice promisiunile Statelor Unite și ale altor aliați de a sprijini Ucraina "atât timp cât este necesar", subliniază el.
Potrivit analistului, în aceste condiții Ucraina se va concentra pe apărare și va încerca să câștige timp, încetinind avansul Rusiei în Donețk. De asemenea, Kievul speră că atacurile sale de lungă durată împotriva Rusiei și progresele sale de la Kursk vor face Rusia să simtă adevărata durere a războiului și să fie deschisă negocierilor.
sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii