În timp ce ministrul român de interne crede că România ar putea adera la Schengen anul acesta, premierul olandez Mark Rutte și cancelarul austriac Karl Nehammer nu văd cu ochi buni o extindere în acest moment a spațiului de liberă circulație.

Olanda și Austria vor să ceară împreună soluții în lupta împotriva migrației ilegale la summitul special al UE din luna februarie.

Premierul olandez Mark Rutte a declarat joi, în timpul unei întrevederi la Viena cu cancelarul Karl Nehammer (ÖVP), că a văzut că „se formează un consens” în UE. Nehammer a reiterat cererea de sprijin financiar din partea UE pentru Bulgaria și Grecia pentru a le ajuta să protejeze frontierele externe ale Uniunii, notează Krone Zeitung.

Va fi nevoie de mai multe summit-uri europene pentru a rezolva aceste probleme, a spus Rutte. Când a fost decis acordul UE-Turcia privind refugiații în 2016, lucrurile au fost mai ușoare, a spus premierul olandez. Acum, UE are o multitudine de probleme, inclusiv Schengen, Frontex, sistemul Dublin și returnările. „Trebuie să ne respectăm din nou regulile Dublin”, a cerut Rutte, altfel „Schengen nu va supraviețui”.

„Dacă dorim să păstrăm UE ca un refugiu sigur pentru refugiați, trebuie să ne asigurăm, de asemenea, că numărul (refugiaților) poate fi gestionat”, a spus Rutte. Este clar că sunt necesare mai multe măsuri pentru protejarea frontierei externe. Cu toate acestea, Rutte a susținut că Executivului de la Bruxelles nu ar trebui să i se spună ce să finanțeze.

În schimb, Nehammer a acuzat Comisia, care a precizat că nu vrea să finanțeze un gard la granița turco-bulgară, că are o „abordare ideologică” a acestei chestiuni. „Nu este corect ca Bulgaria să achite singură cheltuielile”, a spus el, adăugând că polițiștii de frontieră bulgari protejează și granițele Austriei și ale Olandei.

„Aceasta nu este o chestiune ideologică, ci una pragmatică”, a spus Nehammer. Trebuie să fii flexibil și creativ. De asemenea, este important să se finanțeze echipamente tehnice, personal și drone. Este crucial ca țări precum Bulgaria și România să primească sprijin. „Un gard care nu este monitorizat nu este o barieră”, a mai spus Nehammer.

Nehammer și Rutte au subliniat legăturile strânse dintre Austria și Olanda. „Suntem uniți în obiecțiile noastre cu privire la extinderea Schengen în acest moment”, a spus Nehammer în acest context.

Austria a blocat aderarea la Schengen a Bulgariei și României în decembrie din cauza migrației ilegale. Olanda a exprimat, de asemenea, îngrijorări cu privire la Bulgaria.

În timpul vizitei de luni la granița bulgaro-turcă, Nehammer a cerut Comisiei să aloce două miliarde de euro pentru extinderea gardului de la această graniță.  

Bode insistă cu aderarea la Schengen anul acesta

Ministrul de interne, Lucian Bode, a declarat, pentru Euronews România, că este convins că Bucureștiul va intra în acest an în spațiul Schengen. Ministrul a făcut acestă declarație joi, la reuniunea informală a Consiliului JAI de la Stockholm.

„Pentru România, aderarea la spațiul Schengen reprezintă un proiect de țară. Eu vă asigur că România este pregătită pentru deveni parte a familiei Schengen. Am convingerea că anul 2023 va fi anul integrării depline în Uniunea Europeană, după aderarea la Uniunea Europeană”, a precizat ministrul de interne, Lucian Bode.

El i-a cerut omologului suedez un plan concret pentru deblocarea dosarului.

Ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, a reiterat joi ”susținerea activă” a Țărilor de Jos pentru aderarea României, care este pregătită pentru aderare.

El s-a întâlnit la Sibiu cu ministrul de externe, Bogdan Aurescu, care a subliniat și deschiderea României de a lucra împreună cu toți partenerii europeni pentru a găsi soluții eficiente la problema migrației ilegale, chiar dacă România nu acceptă conexiuni artificiale dintre acest subiect și aderarea la spațiul Schengen, potrivit unui comunicat MAE.