Premierul olandez Mark Rutte a declarat joi că e nevoie de un nou raport MCV pentru Bulgaria înainte de a fi primită în Schengen.

Întrebat înainte de Consiliul European de EURACTIV, premierul olandez Mark Rutte a declarat că Bulgaria are nevoie de încă un raport MCV și de un mecanism de evaluare și monitorizare Schengen înainte de a adera la spațiul de liberă circulație.

”S-ar putea face în jurul verii. Și dacă este pozitiv (raportul MCV), Bulgaria se poate alătura Schengen”, a spus Rutte, adăugând că nu este un ”nu” din partea Olandei, este un ”nu acum”. 

Mai e Bulgaria sub MCV sau nu?

Chiar înainte de încheierea mandatului său, în octombrie 2019, Comisia Juncker a recomandat încetarea monitorizării speciale a Bulgariei, dar a anunțat că va continua pentru România.

La sfârșitul lunii noiembrie 2022, chiar înainte de votul pentru Schengen, Comisia a suspendat și monitorizarea asupra României și a emis un raport pozitiv pentru a sprijini cererea României de a fi primită.

Acum, Olanda susține că are nevoie de un nou raport pentru Bulgaria, deoarece ultimul datează de acum trei ani. EURACTIV.com notează că nu este prea clar dacă Bulgaria se mai află sau nu sub mecanismul MCV.

Comisia ar fi putut pune capăt monitorizării Bulgariei din proprie inițiativă, dar a decis să împartă responsabilitatea cu Consiliul UE. A fost luată o decizie politică de suspendare a MCV dacă Parlamentul European și Consiliul UE sunt de acord.

Consiliul UE nu și-a dat încă acordul din cauza rezistenței unor țări precum Olanda și Austria.

Viena a condiționat extinderea Schengen de implementarea planului său în cinci puncte, printre care se numără și consolidarea protecției frontierelor externe. Potrivit autorităților bulgare, dialogul cu Haga este mai dificil.