Rusia și-a intensificat acțiunile de sabotaj în Europa anul trecut, ca parte a unei campanii violente împotriva țintelor europene și americane de pe continent, potrivit unui nou raport al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS).

Urmărind activitățile de sabotaj și subversiune din ianuarie 2022 până în martie 2025, studiul oferă o bază de date cu atacurile rusești verificate în Europa, de la explozii în depozite și tăierea cablurilor submarine până la asasinate, relatează Meduza.

Oficialii de la Kremlin au negat în mod repetat implicarea Rusiei în astfel de atacuri, deși acestea par să completeze războiul în desfășurare al Moscovei împotriva Ucrainei.

Având în vedere acest lucru, țările occidentale au adoptat până acum o abordare defensivă pentru a contracara această campanie ascunsă.

Dar, potrivit autorului raportului, cercetătorul Seth G. Jones, fost oficial la Pentagon, trecerea la ofensivă ar fi cea mai eficientă formă de descurajare.

Numărul atacurilor de sabotaj rusești în țările europene aproape s-a triplat între 2023 și 2024, crescând de la 12 la 34, potrivit unui raport publicat de Centrul de Studii Strategice și Internaționale (CSIS). Aceste incidente s-au concentrat în mare parte în Flancul estic al NATO, și anume în țările baltice, Finlanda, Polonia și Marea Baltică. Dar apropierea de Rusia nu este singurul numitor comun.

”Ceea ce am descoperit este că o serie de operațiuni de sabotaj vizau, direct sau indirect, lucruri legate de războiul din Ucraina”, a declarat Seth G. Jones, autorul raportului și fost oficial al Departamentului de Apărare al SUA.

Campania de sabotaj, care este probabil opera serviciului de informații militare al Rusiei (GRU), pare să vizeze în principal țări și companii care oferă ajutor Kievului, inclusiv cele care produc arme și alte echipamente militare expediate în Ucraina.

Jones l-a caracterizat ca un efort de război ”hibrid”, asemănător cu ”măsurile active” ale KGB-ului sovietic în timpul Războiului Rece. ”Cred că obiectivul lor [este] să semnaleze că există costuri care ar putea fi plătite pentru acest tip de asistență pentru Ucraina”, a declarat el pentru Meduza.

”Este, de asemenea, interesant de observat care țări nu au fost vizate”, a adăugat Jones, arătând spre Ungaria, care s-a aliniat constant cu Moscova.

Raportul evidențiază, de asemenea, Serbia, în timp ce observă că există și alte țări fără atacuri înregistrate, cum ar fi Elveția și România.

 

”Se pare că au fost decizii foarte deliberate cu privire la ce și cine este lovit și cine nu este”.


Creșterea acțiunilor de sabotaj rusesc în Europa coincide cu o creștere a sprijinului militar occidental pentru Ucraina în ultimii doi ani.

Înalți oficiali europeni intervievați în cadrul studiului CSIS au prezis că atacurile rusești asupra continentului vor continua sau chiar vor crește în acest an, dacă Europa începe să intensifice ajutorul pentru Kiev, a spus Jones.