”Salvați fondurile europene”. Ce oportunități riscă România să piardă

”Salvați fondurile europene”, un program anunțat miercuri de eurodeputatul Verzilor Nicolae Ștefănuță este menit să pună un pic semnalul de alarmă asupra situației fondurilor europene din România.
”Am adresat o scrisoare ministrului Boloș și vom începe în curând un program care se numește Salvați Fondurile europene. Este un program care este menit să tragă un pic semnalul de alarmă asupra situației fondurilor europene de la noi din țară. Este catastrofală, dramatică. Putem pierde miliarde pe care nu le vom mai vedea niciodată. Știu asta pentru că văd dinamica și în cadrul cererilor pentru noul cadru financiar în care coeziunea va fi mai puțină și și în care statele net plătitoare nu mai au de unde plăti net, pe scurt. Ori cheltuim banii aceștia din PNRR și din programele operaționale care par uitate de lume în acest moment, ori am zis la revedere complet conceptului de coeziune și de ajungere din urmă a statelor vestice”, a declarat miercuri eurodeputatul român Nicolae Ștefănuță, într-o conferință cu jurnaliști români la Strasbourg.
Ștefănuță consideră că anul politic 2024-2025 a fost ”cel mai rău lucru” ce i se putea întâmpla României din punct de vedere al recuperărilor diferențelor față de Uniunea Europeană.
Una dintre întrebările adresate ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) se referă la folosirea de fonduri de coeziune pentru locuințe sociale.
”Mi-aș dori să văd banii cheltuiți, mai ales că, dacă nu sunt cheltuiți, sunt luați înapoi și duși la apărare. N-am nimic împotrivă să fie duși la apărare, dar nu cred că vom câștiga prea mult, având în vedere că nu avem prea multe fabrici de apărare”, a spus el, adăugând că vicepreședintele executiv al Comisiei Europene Raffaele Fitto a flexibilizat modul de cheltuire al fondurilor de coeziune.
Referitor la Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), unde există probleme la cererea de plată numărul 3 care ar fi trebuit să fie trimisă și aprobată încă din noiembrie 2023, Ștefănuță se întreabă dacă nu cumva proiectul de lege privind pensiile speciale a fost ”în așa fel scris încât să fie ușor respins de Curtea Constituțională”.
O altă țintă neîndeplinită se referă la modul în care sunt numiți șefii companiilor de stat, în special în energie.
El a avertizat că România nu e în situația de acum câțiva ani în care guvernul era mai relaxat în privința împrumuturilor versus granturile UE:
”Eu cred că suntem într-o situație mult mai gravă, în care nu ne mai permite să luăm împrumuturi cu 7,5 % dobândă, în loc să luăm granturi gratuite sau împrumuturi cu 1,5%, rata la care se împrumută Uniunea Europeană”.
Potrivit eurodeputatului, România riscă să piardă cel puțin 10 miliarde de euro din cele 30.
”Nu știu dacă ne permitem să pierdem această sumă, dar mesajul meu politic nu este unul de critică, mai ales la adresa ministrului Boloș, pentru că pe oricine pui în acest moment are o problemă mare de rezolvat. Programul pe care îl vom lansa cuprinde informări cât mai multe, insistențe asupra autorităților locale ca să aplice presiune ca să salvăm fondurile europene, e ca și când vorbim despre ceva pe cale de extincție”.
Comentarii