Mai mulți lideri ai extremei drepte europene au sărbătorit rezultatul surprinzător al Partidului Libertății (PVV) din Olanda, relatează Europa Press.

Marine Le Pen, liderul partidului Adunarea Națională (RN) din Franța, i-a felicitat pe Wilders și PVV "pentru performanța lor spectaculoasă la alegerile legislative, care confirmă atașamentul tot mai mare față de apărarea identităților naționale".

"Pentru că există oameni care refuză să vadă torța națională stinsă, speranța de schimbare este încă vie în Europa", a spus ea pe rețeaua de socializare X, fostă Twitter.

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, din partidul Fidesz, a făcut referire la melodia trupei rock germane Scorpions "Winds of Change", legată de căderea Uniunii Sovietice, pentru a afirma că "vântul schimbării a sosit", potrivit La Razon. "Felicitări lui Wilders pentru victoria sa la alegerile olandeze", a adăugat el.

La rândul său, ministrul italian al Infrastructurii și Transporturilor, Matteo Salvini, liderul partidului Liga, a împărtășit o imagine cu "prietenul său Wilders", "aliat istoric al Ligii", pentru "această victorie electorală extraordinară". "O nouă Europă este posibilă", a adăugat el.

Din Spania, președintele Vox, Santiago Abascal, a profitat de ocazie pentru a afirma că "din ce în ce mai mulți europeni cer pe străzi și la vot ca națiunile lor, granițele și drepturile lor să fie apărate".

Partidul condus de Geert Wilders ar reuși astfel să-și dubleze deputații și ar domina coaliția formată din Partidul Laburist și Verzii (GL-PvdA), care și-ar îmbunătăți și ele rezultatele, trecând de la 17 la 37 de deputați în Camera Inferioară, raportează NOS.

"Suntem partidul cu cele mai multe voturi din Olanda și vă asigur că alegătorii au vorbit", a spus însuși Wilders, care a asigurat că olandezii "vor reveni pe primul loc" și a luat contacte cu alte partide pentru a forma un guvern.

Camera Reprezentanților din Olanda este formată din 150 de deputați, așa că PVV ar trebui să obțină sprijinul mai multor partide pentru a ajunge la cei 76 de deputați care i-ar garanta că îi va putea urma lui Rutte în fruntea Executivului olandez.

Alegerile parlamentare anticipate au fost convocate după ce prim-ministrul Rutte a anunțat dizolvarea guvernului vara trecută din cauza disputelor interne legate de imigrație.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA