În cadrul unui miting planificat pentru 3 decembrie în orașul din Toscania, liderii partidelor anti-imigrație din Vechiul Continent urmează să-și lanseze campania europeană în fața a 2.000 de oameni, scrie Liberation.

După victoria extremei drepte din Olanda, Matteo Salvini a fost unul dintre primii care i-a transmis un mesaj „prietenului său Geert Wilders”. „În loc de dezordine europeană cu socialiștii la putere, la Florența se va naște pe 3 decembrie o nouă Europă”, declară vicepreședintele Consiliului italian, membru al partidului de extremă dreapta Lega.

3 decembrie este data marelui miting pe care l-a planificat în Toscana, o adunare la care sunt așteptate 2.000 de persoane, printre care și Jordan Bardella. Inițial, a fost anunțată și participarea lui Marine Le Pen, președintele Adunării Naționale (RN), va fi până la urmă cel care va merge la Florența.

Evenimentul are ca scop lansarea campaniei pentru alegerile europene a coaliției partidelor de extremă dreaptă din Vechiul Continent - Identitate și Democrație. De asemenea, sunt așteptați reprezentanți ai grupurilor politice austriece, germane și portugheze din această parte a spectrului politic. Pentru deputații toscani ai Lega, „întâlnirea din 3 decembrie este un eveniment internațional care, de la Florența, va vorbi întregii Italiei despre un proiect politic pentru Europa, care pune în centru identitatea noastră europeană, valorile noastre și cetățenii noștri”.

O uniune de partide anti-imigrație și naționaliste care nu este încurajată de aliatul formațiunii Lega, Forza Italia. Partidul fondat de Silvio Berlusconi, care face parte din Partidul Popular European, face apel la apropierea de partide de dreapta europene „clasice”, precum Partidul Popular spaniol. Iar ministrul italian de externe, Antonio Tajani, de la Forza Italia, a adus clarificări: „Geert Wilders, Marine Le Pen și Alternative fur Deutschland (AfD) nu sunt interlocutorii noștri”.

„Tajani preferă să stea braț la braț cu socialiștii și cu Macron decât într-o Europă care este în sfârșit nouă și diferită, condusă de formațiuni de centru-dreapta unite?” [„centru-dreapta” în Italia înseamnă și partide de extremă dreapta, nota editorului], întreabă ironic Marco Zanni și Marco Campomenosi, europarlamentari ai Lega.  

„Nu îi vrem în oraș” 

Partidul Giorgiei Meloni, Fratelli d'Italia, aflat la guvernare alături de Lega și Forza Italia, nu va participa la mitingul florentin. Formațiunea amintește, în La Repubblica, faptul că „inițiativa de la Florența aparține grupului Identitate și Democrație, un grup diferit de al nostru”. Fratelli d'Italia fac parte din coaliția ECR (Conservatorii și Reformiștii Europeni), alături de PiS polonez, despre care se pune în mod regulat problema unei apropieri de PPE. „Deși sunt forțe diferite, votează adesea împreună în Parlamentul European”, confirma Antonio Tajani pentru Euractiv în luna mai.

În septembrie, Meloni a însoțit-o pe președinta Comisiei Europene la Lampedusa, pe când Le Pen a fost întâmpinată cu brațele deschise de Salvini în timpul întâlnirii anuale a formațiunii Lega, la Pontida, lângă Bergamo. Și, în loc să se întâlnească cu Wilders sau cu RN pe 3 decembrie la Florența, Meloni va merge la Roma, unde se va întâlni cu prim-ministrul conservator al Marii Britanii, Rishi Sunak, cu ocazia Atreju, festivalul tineretului de dreapta, organizat de Fratelli d'Italia.

Dincolo de diviziunile din coaliția dreapta - extrema-dreapta italiană, forțele politice italiene de la centru stânga până la stânga radicală se opun mitingului din 3 decembrie. Partidul Democrat, care conduce Florența, a cerut mobilizare cu o zi înainte. „Florența nu va fi „șantierul negru” al lui Salvini și al doamnei Le Pen”, a subliniat consilierul democrat Sara Funaro.

Antifasciștii din orașul toscan se pregătesc de câteva zile să reacționeze împotriva desfășurării acestui eveniment al Lega și a invitării lui Jordan Bardella și Geert Wilders. Au pregătit un slogan concis pentru contra-demonstrația planificată: „Nu îi vrem în oraș”.

Sursa: RADOR RADIO ROMANIA