Guvernul italian va duce Austria în fața CJUE pentru blocarea trecerii Brenner de la granița italo-austriacă, a declarat liderul Ligii și vicepremierul Matteo Salvini, numind mișcarea Austriei un "act de violență și aroganță politică".

Salvini a denunțat Austria pentru blocarea accesului transportatorilor italieni către și prin teritoriul său și pentru că a anunțat recent controale la frontiera sa cu Italia pentru a preveni trecerea migranților ilegali care au sosit în valuri pe coastele italiene în ultimele săptămâni.

"După patru ani de inacțiune din partea Comisiei Europene, am decis să activăm în mod oficial procedura prevăzută la articolul 259 din TFUE, care acordă unui stat membru dreptul de a introduce o acțiune în fața Curții Europene de Justiție împotriva unui stat membru pentru încălcarea dreptului Uniunii”, a spus Salvini, subliniind că această activitate este în general în sarcina Comisiei, relatează EURACTIV.

Pentru Salvini, decizia guvernului austriac este un "act de violență și aroganță politică" căruia trebuie să i se pună capăt printr-un "gest puternic, dar necesar" de către guvernul de centru-dreapta condus de Giorgia Meloni (Fratelli d'Italia/ECR), în condițiile în care președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu a semnat declanșarea procedurii împotriva Austriei.

"În acest moment, avem încredere în decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Restricțiile au fost introduse de Austria din motive de mediu, dar mediul nu are nicio legătură cu asta. Este pur și simplu o concurență neloială din Austria împotriva antreprenorilor și transportatorilor italieni și germani și a întregului continent european", a clarificat ministrul.

Pasul Brenner este unul dintre principalele noduri de legătură dintre sudul și nordul Europei, iar blocarea graniței de către Austria a fost criticată și de Germania vecină, care a fost și ea penalizată de limitele impuse transportului.

"Nu se poate ca totul să fie pe cheltuiala Italiei, care primește (migranți) pe insula Lampedusa în timp ce blindăm granița la Brenner. Acest guvern va pune capăt acestei rușini”, a conchis Salvini.

Înainte de alegerile europene din iunie 2024, Salvini emite din ce în ce mai multe opinii eurosceptice puternice în încercarea de a recâștiga electoratul pierdut la ultimele alegeri generale din septembrie 2022 în fața premierei Giorgia Meloni, care este în schimb aspru criticată pentru bilanțul său slab privind imigrația ilegală în masă. după mai bine de un an de guvernare.

"Până acum, Salvini este în rolul de adolescent rebel, spionând-o pe mama (Meloni). Negociem cu Comisia privind imigrația și bugetul. Și o atacă pe Von der Leyen. Giorgia Meloni, cumpără-i un tren electric și un pod Lego. Asta va liniști copilul”, a comentat pe X (Twitter) liderul formațiunii "Acțiunea" Carlo Calenda (Renew) la X.