Liderul formațiunii italiene Lega, vicepremierul Matteo Salvini și lidera extremei-dreapta franceză Marine Le Pen au confirmat la un eveniment la Roma că nu o vor sprijini pe președinta Comisie, Ursula von der Leyen, pentru un al doilea mandat.

La convenția ID „Winds of Change” de la Roma, Le Pen a vorbit sâmbătă într-un mesaj video în care a încercat să o pună la colț pe Meloni.

„Un mesaj pentru Giorgia: veți susține sau nu un al doilea mandat al lui Von der Leyen? Cred că da. Le datorezi italienilor adevărul; trebuie să spui ce vei face”, a spus Le Pen în mesajul ei video.

În mesajul său, Le Pen a mai spus că Salvini a fost singurul candidat de dreapta care s-a opus lui von der Leyen și a mulțumit celor care susțin Lega să aleagă deputați care „nu vor minți, nu vor manevra și vor fi clari, lucizi și hotărâți”.

Salvini și Le Pen au promis să obțină cât mai multe mandate în Parlamentul European la alegerile din iunie, pentru a-și consolida grupul Identitate și Democrație (ID) și au spus că vor face totul pentru a o împiedica pe Ursula von der Leyen (PPE) să obțină al doilea mandat la conducerea Comisiei Europene.

Salvini a răspuns de pe scena de la Roma: „Alegătorii care aleg Lega nu o vor vota niciodată pe von der Leyen pentru a obține un al doilea mandat și nu-i vor vota nici pe socialiști”. El a adăugat: „Ei încearcă să ne despartă, dar nu vor reuși”.

Referindu-se la șefa Guvernului italian, Salvini a spus: „În Giorgia Meloni, mi-am găsit un prieten. Desigur, chiar și între prieteni, pot exista puncte de vedere diferite”. El a mai spus că „guvernul [de coaliție din Italia] va continua până în 2027”.

Meloni are relații foarte bune cu von der Leyen și și-a exprimat sprijinul pentru ca șefa Comisiei să obțină un al doilea mandat. Cei doi lideri de extremă dreapta se opun acestei realegeri.

André Ventura, liderul partidului portughez Chega și invitat de onoare la congres, l-a susținut și el pe Salvini.

„Jurnaliștii m-au întrebat dacă o susținem pe Giorgia Meloni. Dar de ce ar trebui să facem așa? Singurul politician care apără toate națiunile Europei este Salvini”, a spus Ventura.

Viitorul ID

Dacă Rassemblement National (RN) a lui Le Pen ar prelua conducerea unui grup atât de mare ca ID sau chiar a unui grup naționalist mai mare, una dintre condițiile cheie pentru unitate ar fi respingerea strictă a politicilor lui von der Leyen și a dorinței sale de a continua în fruntea Comisiei Europene.

„Nu ne vom minți pe noi înșine: urmărim cu mare atenție sprijinul ECR pentru von der Leyen, deoarece va fi un element care va aduce ordine în peisajul politic al UE”, a declarat pentru Euractiv Mathilde Androuët, europarlamentar RN și președinte al Fundației ID.

Cu alte cuvinte, RN va acorda o atenție deosebită poziției partidelor ECR față de von der Leyen, în special a atitudinii partidului Fratelli d’Italia al lui Meloni, care conduce ECR.

De altfel, chiar în cadrul ECR, problema sprijinului pentru von der Leyen ar putea fi decisivă. În Franța, noul partid membru al ECR, Reconquête!, a declarat că nu va sprijini candidatura lui von der Leyen.

„Cu grupul nostru ECR, format din 17 naționalități și patru guverne, putem învinge grupul lui Macron și răsturnăm majoritatea de centru-stânga a lui von der Leyen”, a declarat Marion Maréchal, care deschide lista formațiunii Reconquête! la europarlamentare.

Acesta este și cazul partidului de dreapta francez Les Républicains (PPE), pentru care François-Xavier Bellamy conduce lista la alegerile europene.

„Realitatea este că reprezentanții PPE ai celei de-a doua țări ca mărime din UE, Franța, refuză să o susțină pe von der Leyen, deși și ea provine din rândurile PPE”, a spus Androuët.