Între 16 și 22 septembrie, mii de orașe din peste 40 de state membre vor organiza activități care pun în prim-plan mobilitatea cu emisii zero.

A 19-a Săptămână Europeană a Mobilității, campania anuală a Comisiei Europene care promovează mobilitatea urbană curată și durabilă, include bine-cunoscuta zi fără mașini, când drumurile sunt închise traficului motorizat și deschise persoanelor care merg pe jos, cu bicicleta, cu trotineta electrică.

”Anul acesta reprezintă o mare provocare pentru orașele noastre. Dar pandemia ne-a demonstrat și faptul că oamenii își doresc și se așteaptă ca orașele noastre să devină mai sigure, mai curate și mai accesibile tuturor. În cursul acestei săptămâni și ulterior, orașele noastre partenere din întreaga Europă ne vor demonstra cum ar putea arăta orașele europene mai ecologice și mai digitale”, a declara comisarul european pentru transport, Adina Vălean.

În cooperare cu inițiatorii campaniei, rețeaua europeană a forțelor de poliție rutieră (ROADPOL) organizează o nouă campanie privind siguranța rutieră — Zilele siguranței rutiere ROADPOL.

La 17 septembrie, forțele naționale de poliție vor înregistra numărul de decese cauzate de accidentele rutiere, cu scopul de a ajunge la zero decese în ziua respectivă.

Tema din acest an, ”mobilitate cu emisii zero pentru toți”, reflectă nu numai obiectivele ambițioase ale Pactului verde european, și anume un continent neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2050, ci și importanța adesea neglijată a accesibilității la transportul cu emisii zero.