Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a trimis miercuri un mesaj dur guvernelor din UE, în contextul neînțelegerilor din Eurogrup privind răspunsul economic comun la pandemia de COVID-19.

”În acest moment trebuie să facem mult mai mult. Cetățenii noștri, întreprinderile, familiile, tinerii sunt îngrijorați față de viitorul incert, deoarece în toate țările noastre această criză și starea de urgență în domeniul sănătății vor distruge milioane de locuri de muncă. În ultimele săptămâni, acolo unde Europa a acționat, răspunsurile sale au fost la înălțimea provocărilor. Gândiți-vă la relaxarea normelor privind ajutoarele de stat, care a permis țărilor să intervină puternic pentru a-și sprijini cetățenii și întreprinderile. Cu toate acestea, acolo unde Europa nu a intervenit, răspunsul a fost slab sau nu a existat niciun răspuns”, a declarat David Sassoli, după ce miniștrii de finanțe din Eurogrup nu au reușit să ajungă la un acord privind răspunsul economic la pandemie și vor avea joi o nouă videoconferință.

Șefii de stat și de guvern din UE au însărcinat Eurogrupul - un grup ce reunește miniștrii de finanțe din zona euro - să propună soluții pentru un răspuns adecvat al Uniunii la criza economică. 

”După 16 ore de discuții, ne-am apropiat de un acord, dar nu am ajuns încă acolo. Am decis să suspend Eurogrupul”, care va continua joi, a scris Mario Centeno, președintele Eurogrupului, pe contul de Twitter.

Sassoli atrate atenția guvernelor naționale că trebuie să își asume o mare responsabilitate, deoarece statele membre au nevoie de instrumentele necesare pentru a depăși această situație de urgență și pentru a lansa un plan de reconstrucție.

”Trebuie să fim pregătiți pentru a înfrunta efectele acestei crize și nu trebuie să ne lăsăm copleșiți. Organizația Internațională a Muncii a declarat ieri că 2,5 miliarde de persoane din întreaga lume vor suferi din cauza crizei. Câte milioane de persoane vor fi afectate în Europa? Avem datoria de a le proteja, la nord, sud, est și vest”, a afirmat Sassoli.


Președintele PE a amintit de măsurile luate de Bruxelles până în prezent, precum sprijinirea sistemelor naționale de limitare a șomajului (SURE), îmbunătățirea condițiilor de utilizare a Mecanismului european de stabilitate sau refinanțări din partea Băncii Europene de Investiții.

”În momentul de față avem nevoie de mai mult: trebuie să creăm un fond pentru redresarea economică, pentru a împărți costurile de relansare a economiilor noastre. Bugetul UE este prea limitat și nu va fi suficient. Trebuie să găsim modalități noi, extraordinare și comune de finanțare. Nu este doar o chestiune de solidaritate, este în interesul tuturor, având în vedere modul în care economiile europene sunt profund interconectate. Prăbușirea unei țări ar avea în mod inevitabil consecințe dramatice pentru toate celelalte. În acest context, răspunsul Eurogrupului trebuie să se ridice la înălțimea provocării. Guvernele și cetățenii trebuie să creadă în puterea Europei, care ne-a oferit 70 de ani de colaborare și pace. Astăzi, mai mult decât oricând trebuie să investim în viitorul nostru comun”, a subliniat politicianul italian.

Spania și Italia - cele mai afectate state membre de COVID-19 - doresc o intervenție fiscală ambițioasă a UE, în timp ce Olanda, Germania și statele nordice sunt reticente când vine vorba de emiterea de ”obligațiuni corona”.