Președintele Parlamentului European spune că este esențială includerea condiționării alocării fondurilor europene de respectarea statului de drept și a valorilor europene.

David Sassoli le-a spus liderilor reuniți în Consiliul European că au o mare responsabilitate față de cetățenii Europei, subliniind că „nu ne putem permite să nu ajungem la un acord în Consiliu”.

O întârziere în aprobarea bugetului viitor al UE va provoca noi tulburări și ar pune Europa în dificultate, a menționat șeful Parlamentului European.

Sassoli a prezentat doleanțele europarlamentarilor în debutul primei ședinte în format fizic a Consiliului European de la începutul epidemiei de coronavirus. Liderii de stat și de guvern din UE s-au reunit la Bruxelles pentru a discuta propunerile privind bugetul comunitar pentru următorul cadru financiar multianual (2021-2027) și planul de relansare economică prezentat de Comisia Europeană.

Parlamentul UE vrea să trateze bugetul UE și fondul de recuperare drept un „pachet unic” și i-a avertizat pe lideri că ar putea evalua negativ bugetul dacă acestea sunt privite separat, a spus Sassoli.

Condiționalitatea statului de drept este esențială pentru Parlamentul European, spune liderul acestuia, deoarece este nevoie de „mecanisme care să ne garanteze valorile”.

„Suntem mai mult decât un bancomat”, a spus Sassoli, care s-a declarat anerior dezamăgit de propunerea lui Charles Michel

Într-o declarație scrisă anterior , el a precizat că Parlamentul a fost „dezamăgit” de propunerea actuală a lui Charles Michel. „Pentru a exista o recuperare durabilă, nu este posibil să acționăm fără garanții clare și pe termen lung de finanțare”, a spus acesta.

Citește și: Propunerea lui Charles Michel pentru bugetul UE