Uniunea Europeana invita comunitatile rurale din Romania sa se inscrie pana pe 15 iunie la concursul "Satul romanesc, sat european".

10:30

Concursul este organizat de Delegatia Comisiei Europene in Romania pe perioada 15 mai - 15 iunie, ca parte din programul sau de comunicare cu mediul rural. Programul isi propune sa demonstreze ca aderarea la Uniunea Europeana inseamna in primul rand impartasirea unui set de valori comune, prin aplicarea acestora in viata de zi cu zi.

Prin acest program, Delegatia va premia acele actiuni comunitare la nivel rural care au aplicat una sau mai multe din urmatoarele valori europene: spiritul comunitar, cooperarea, spiritul civic, toleranta, buna convietuire a comunitatilor multietnice si multireligioase, respectul pentru traditie, capacitatea de dezvoltare comunitara prin atragere de investitii private sau publice, protectia mediului.

Delegatia a trimis materiale informative la primariile si bisericile din cele 2750 de comune din Romania si la cele aproximativ 8000 de scoli din toate comunele si satele apartinatoare. De asemenea, au fost distribuite materiale la birourile de integrare europeana ale Prefecturilor si Consiliilor Judetene, la Inspectoratele ªcolare Judetene, la cele 8 Birouri Regionale Sapard si la cele 42 de Centre Judetene de Consultanta Agricola.

Pachetul informativ contine un afis si o publicatie de tip ziar, "Satul european, sat romanesc", care include atat detalii privind inscrierea in concurs, cat si exemple de actiuni comunitare care pot face din orice sat din Romania un sat european.
Concursul va fi promovat pe posturile publice de radio si televiziune in perioada 15 mai - 15 iunie.

Comunitatile rurale cu cele mai bune actiuni inscrise in concurs vor primi indicatorul de localitate "Sat european" si vor face subiectul unor scurte reportaje difuzate pe TVR1 in luna septembrie 2005. Vor fi alese apoi cele mai interesante dintre ele pentru a fi prezentate mai pe larg, in emisiuni-dezbatere speciale realizate impreuna cu TVR, in perioada septembrie - octombrie a.c.

Sursa: Centrul de Informare al Delegatiei Comisiei Europene in Romania