Mai puțin de 200 de partide pot candida la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie, potrivit comunicatului Oficiului Judiciar Național (OBH) din Ungaria, scrie Magyar Nemzet.

În urmă cu cinci ani peste 250 de partide înregistrate s-au lansat în competiție. La alegerea membrilor ungari ai Parlamentului European poate candida acel partid, care în momentul stabilirii datei scrutinului era un partid înregistrat legal.

OBH a transmis pentru agenția de presă MTI că în registrul organizațiilor societății civile pe 12 martie, când a fost stabilită data alegerilor europene, erau înregistrate legal 185 de partide.

Conform datelor OBH, între 1 ianuarie 2023 și sfârșitul lunii februarie 2024, douăsprezece partide au fost înregistrate legal și treizeci au fost radiate din registru. De la alegerile pentru PE din 2019 și până la stabilirea datei alegerii din acest an, 57 de partide au fost înregistrate și 68 au fost șterse din registru.

În urmă cu cinci ani, 264 de partide au intrat în competiție.Deși majoritatea partidelor înființate în prima jumătate a anilor 1990 au fost desființate de atunci, conform registrului OBH, unele dintre ele sunt și astăzi active.

Dintre partidele parlamentare, Partidul Socialist Ungar (MSZP) a fost înregistrat în instanță în noiembrie 1989, Partidul Popular Creștin Dermocrat (KDNP) în decembrie 1989, iar FIDESZ în februarie 1990.Partidul Ecologiștilor Ungari și Partidul Social Democrat din Ungaria au fost înființate în 1989, iar Partidul Muncitoresc Ungar în 1990.

Partidul Micilor Fermieri Independenți (FKGP) și Forumul Democrat Ungar (MDF, cunoscut astăzi sub numele de Comunitatea Democratică pentru Prosperitate și Libertate), fondate în 1989 în timpul schimbării de regim, în prezent se află în procedura de dizolvare.

Partidul Ungar al Dreptății și Vieții (MIÉP), înregistrat în 1993, a încetat să mai existe, deși conform registrului există un partid înregistrat sub această denumire, însă acesta a fost înființat în vara anului 2021.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA