SCANDAL DE CORUPȚIE ÎN PETo Vima: Când în spatele imaginii se ascunde corupția

Știrile de la Bruxelles și acuzațiile aduse Evei Kaili domină actualitatea.
Nu este puțin lucru ca un europarlamentar grec, unul dintre cei mai cunoscuți, ba chiar unul dintre vicepreședinții Parlamentului European, să fie arestat și anchetat pentru că ar fi fost mituit de un stat străin, Qatar, care a încercat să "obțină decizii economice și politice mai favorabile din partea Parlamentului European, plătind sume importante de bani sau oferind cadouri importante”, potrivit comunicatului parchetului federal belgian, notează publicația elenă To Vima.
Desigur, pentru oricine urmărește evoluțiile europene, surpriza se estompează oarecum dacă ne gândim că sunt mai mulți lobbyiști la Bruxelles decât la Washington.
De la companii care doresc să se asigure că reglementările europene le favorizează propriile produse până la țări care doresc să obțină un acces mai bun pe piața europeană și contracte mai bune cu companiile europene sau să le fie ignorate încălcările drepturilor omului pe plan intern, toată lumea încearcă să-i influențeze pe oficialii europeni.
Se presupune că toate acestea ar trebui să se desfășoare conform legii și că are loc doar o prezentare a argumentelor în fața oficialilor responsabili atât din cadrul Comisiei Europene, cât și din cadrul Parlamentului European. Desigur, vedem apoi bine-cunoscutul fenomen al "ușilor rotative", adică demnitari ai Uniunii Europene care merg să lucreze pentru companii mari, de obicei multinaționale.
Și desigur, pe bună dreptate, se poate presupune că, pe lângă practicile "legale", există și practici "pe sub masă" și bani politici "murdari".
Dar faptul că firmele sau statele își doresc să "ocolească" procedurile pentru a-și atinge interesele reprezintă o parte a problemei.
Întrebarea este cât de ușor vor găsi personaje politice care să le ofere aceste servicii. Și de aici încep problemele legate de modul în care politicienii apar pe scena politică de astăzi.
Nu mă refer doar la faptul că a lua parte la politica profesională este tot mai costisitor și vedem adesea politicieni în căutare de "sponsori". Mă refer mai ales la modul în care partidele și alegătorii contribuie la afirmarea politicienilor. În condițiile în care imaginea domină din ce în ce mai mult, cu o indiferență impresionantă față de substanță.
Elemente care odinioară erau considerate obligatorii precum educația, experiența profesională, claritatea în poziționarea ideologică, capacitatea de gestionare a problemelor, sunt acum lăsate deoparte și ceea ce contează este imaginea, dacă dă bine la cameră, dacă emană "aerul" care ar trebui, dacă îmbină "tinerețea" și "dinamismul".
În același timp sunt marginalizate principii precum onestitatea și integritatea, deschizându-se astfel calea către corupție care devine endemică.
Sursa: RADOR
"O cultură a impunității"
"Nu e vorba de un incident izolat", a reacționat organizația Transparency International. "De mai multe decenii, Parlamentul European a lăsat să se dezvolte o cultură a impunității (...) și o lipsa totală de control etic independent".
Acest control în instituție este "defectuos", a susținut pe Twitter Alberto Alemanno, profesor de drept la Collège d'Europe la Bruges, notează La Libre Belgique, preluat de RADOR.
"Lobby agresiv al Qatarului"
Eva Kaili a mers la începutul lui noiembrie în Qatar, unde a salutat, în prezența ministrului qatariot al muncii, reformele emiratului în acest domeniu.
"Qatarul este un lider în materie de drepturi ale muncii", afirmase ea pe 22 noiembrie la tribuna Parlamentului European. Aceste afirmații au produs rumoare în rândurile stângii.
Eurodeputata franceză Manon Aubry (stânga radicală) a denunțat sâmbătă "lobby-ul agresiv al Qatarului" și a cerut o dezbatere pe această temă în sesiunea plenară de la Strasbourg, care începe luni.
"Vom face ce tot ce este în puterea noastră pentru a coopera cu justiția", a scris pe Twitter președinta Parlamentului European, malteza Roberta Metsola.
Cu ce se ocupă ONG-ul Fight Impunity?
Printre persoanele arestate se numără fostul europarlamentar PD (acum membru al formațiunii politice Articolul 1 - Liberi e Uguali) Antonio Panzeri (67 de ani).
Fight Impunity a fost fondată în septembrie 2019 de Antonio Panzeri, fost europarlamentar al grupului S&D și fost președinte al subcomisiei pentru drepturile omului din Parlamentul European. După ce a ocupat mult timp poziția de secretar al Camerei Muncii din Milano, (din 1995 până în 2003), în 2004, Panzeri a devenit europarlamentar, poziție în care a rămas până în 2019.
După ce a părăsit Camera, unde s-a remarcat printre altele prin angajamentul său față de drepturile omului și în special pentru căutarea adevărului în cazul uciderii în Egipt a cercetătorului Giulio Regeni, Panzeri a fondat la Bruxelles Fight Impunity, organizație non-profit angajată "împotriva impunității" în cazurile de încălcare a drepturilor omului.
Consiliul membrilor de onoare a ONG-ului, aflată nu departe de Ambasada Americii, misiunea permanentă la Bruxelles a Federației Ruse și Parlamentul federal belgian, este format din personalități importante.
Printre aceștia, potrivit site-ului ONG-ului, se numără și Emma Bonino, fost ministru și comisar european, și Federica Mogherini, fost ministru al afacerilor externe și înalt reprezentant al UE, precum și Dimitris Avramopoulos, fost comisar european pentru afaceri interne, și fostul prim-ministru francez Bernard Cazeneuve.
Denis Mukwege, un medic ginecolog congolez care a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 2018, este membru de onoare al Fight Impunity, notează Rai News, preluat de RADOR.
Comentarii