Scena politică bulgară e zguduită de scandalul interceptărilor telefonice în care sunt implicați membri ai formațiunii liberale "Continuăm Schimbarea", membră Renew Europe.

Într-una dintre interceptările care au ajuns în presă un membru al partidului spune că formațiunea are o mulțime de bani disponibili în numerar.

Discuția a fost înregistrată în urmă cu un an. Liderii de partid pot fi auziți discutând cum să-și finanțeze campania pentru alegerile parlamentare din aprilie 2023, iar Asen Vassilev, co-liderul partidului și ministru de finanțe până în aprilie, spune că partidul are "mulți bani negri  în numerar”.

"Nu avem nimic de ascuns – nu am furat bani în saci de la (construcția) autostrăzilor, nu suntem șantajați", a comentat partidul după izbucnirea scandalului, omițând să explice ce se înțelege prin "bani neoficiali în numerar".

"Ședințele unui partid politic au fost ascultate. Dacă DANS (serviciul de contrainformații) și celelalte servicii speciale nu sunt într-adevăr implicate, ne așteptăm și la o reacție din partea lor”, a adăugat partidul.

"Continuăm Schimbarea" se află în prezent în sondaje pe locul al doilea la alegerile parlamentare, cu 17,5% din voturi, după Partidul Democrat din Bulgaria (PPE), pro-european.

Liderul GERB, Boiko Borisov, al cărui partid este favorit pentru a câștiga alegerile din iunie, cu un sprijin de 27%, a acuzat "Continuăm Schimbarea" de cumpărare de voturi și spălare de bani, spunând că cei implicați "trebuie să meargă repede la închisoare”.

"Nu voi mai vorbi pentru că după 9 iunie nu ne vom putea spune nimic”, a adăugat Borisov.

Ulterior, Borisov a spus marți că este "pregătit pentru discuții cu toate părțile care pot sprijini programul nostru de management”, pe care GERB l-a prezentat în aceeași zi.

Bulgaria a intrat într-o nouă criză politică după căderea guvernului pro-european al prim-ministrului Nikolai Denkov în aprilie.