Scandalul jurnaliștilor și activiștilor spionați pe WhatsApp

După intervenția Palatului Chigi care neagă orice implicare în activitatea de spionaj care vizat telefoanele a 90 de jurnaliști și activiști din diverse țări, „The Guardian” prezintă poziția companiei de software, scrie „Il Corriere della sera”.
Metoda folosită este o tehnologie de spionaj definită „zero click”, în care victima spyware-ului nu trebuie să ia nicio măsură pentru a activa instalarea software-ului spion. În acest caz vorbim despre Graphite de la Paragon Solutions care, așa cum a dezvăluit miercuri Palatul Chigi a spionat telefoanele a cel puțin șapte italieni (unii dintre aceștia find jurnaliști).
Cu toate acestea, guvernul italian nu a clarificat unele întrebări care rămân deschise, întrebări puse isistent de Partidul Democrat și de M5S, care au protestat public față de acest caz.
Prin urmare, miercuri, guvernul a confirmat că „până acum” șapte italieni au fost victimele unui atac cibernetic prin intermediul programelor spion răspândite prin WhatsApp. Palatul Chigi, însă, neagă orice implicare și „exclude că subiecții protejați de legea serviciilor secrete, inclusiv jurnaliștii, au fost supuși controlului de către serviciile de informații, și deci de către Guvern”. „Dat fiind că este vorba de o problemă deosebit de gravă - subliniază o notă -, a fost activată Agenția Națională de Securitate Cibernetică, care depinde de Președinția Consiliului”.
Cazul a izbucnit după plângerile directorului ziarului Fanpage, Francesco Cancellato, și cele ale lui Luca Casarini, fondatorul Mediterranea Saving Humans, un ONG implicat în salvarea migranților.
Ambii au dezvăluit că au primit de la Meta un mesaj care îi avertiza că dispozitivele lor au fost manipulate. „În decembrie – scrie în mesaj – WhatsApp a întrerupt activitățile unei companii de spyware despre care credem că v-a atacat dispozitivul. Este posibil să fi primit un fișier rău intenționat”
Casarini a intervenit apoi, explicându-și poziția: „Echipa juridică a Mediterranea Saving Humans lucrează pentru a depune o plângere pe această temă. Vom cere anchetatorilor să stabilească ce s-a întâmplat și cine a ordonat spionarea telefonului meu prin software-ul Pargon.”
Cel puțin 90 de persoane ar fi fost vizate de atacuri cibernetice.
„Au fost spionați utilizatori din Italia, Belgia, Grecia, Letonia, Lituania, Austria, Cipru, Cehia, Danemarca, Germania, Țările de Jos, Portugalia, Spania și Suedia”, dezvăluie Palatul Chigi.
Guvernul și software-ul Paragon
Sub acuzație se află Paragon Solutions, compania israeliană care produce software-ul spion Graphite. Iar întrebarea care a rămas fără răspuns a Partidului Democrat este dacă Italia se numără printre guvernele care au achiziționat programul spyware.
Guvernul italian s-a declarat dispus să raporteze cazul Comisiei Parlamentară pentru Securitatea Republicii (COPASIR): „Pentru orice altă problemă care intră în competența serviciilor de informații referitoare la utilizarea instrumentelor în cauză”, citim în nota guvernului, „Președinția Consiliului își confirmă disponibilitatea de a raporta organului parlamentar responsabil cu monitorizarea activităților serviciilor”.
Joi, site-ul Guardian, primul care a raportat – citând Meta, compania care deține WhatsApp – operațiunea de spionaj, a adăugat noi detalii care vizează cazul.
Paragon Solutions a confirmat ziarului britanic că a reziliat toate relațiile comerciale cu Italia - după ce deja vinerea trecută, când s-a aflat de această problemă a suspendat „contractul” - fără a preciza despre ce tip de contract este vorba, sau cine sunt interlocutorii din peninsulă.
Știrea a fost confirmată și de Ha'aretz: potrivit site-ului de știri israelian, Paragon avea doi clienți în Italia - „o agenție de poliție și o organizație de informații» - și a deconectat accesul la Graphite de la ambele.
Articolul din The Guardian menționează și numele unui al doilea activist, după Casarin, care a căzut în rețeaua interceptărilor telefonice: este vorba de Husam El Gomati, un libian rezident în Suedia și o voce critică „a presupusei complicități a Italiei la abuzurile suferite de migranți în Libia”.
Nu există informații despre cine sunt ceilalți 5 subiecți italieni spionați.
Cererea opoziției și intervenția UE
Avs, PD și M5s au solicitat joi dimineață guvernului, în deschiderea ședinței din Cameră, informații urgente cu privire la cazul jurnaliștilor și activiștilor care ar fi fost „spionați”. Au intervenit Marco Grimaldi (Avs), Federico Fornaro (Pd) și Marco Pellegrini (M5s). De asemenea, grupurile au tras un semnal de alarmă în lumina știrilor raportate de The Guardian.
„Investigațiile sunt de competența autorităților naționale și nu a Comisei Europene și ne așteptăm ca aceste acuzații să fie verificate . Ceea ce pot spune, în general, este că orice încercare de accesare ilegală la datelor cetățenilor, inclusiv a jurnaliștilor și a oponenților politici, este inacceptabilă, desigur, dacă se acest lucru este dovedit”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Markus Lammert, când a fost întrebat despre spyware-ul Paragon, în cadrul întâlnirii zilnice cu presa. „Legea europeană pentru libertatea presei oferă garanții specifice pentru jurnaliști”, a adăugat Lammert.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii