Conservatorii Angelei Merkel ar putea guverna singuri în cazul unei retrageri a partenerilor lor de coaliție, Partidul Social Democrat (SPD), a apreciat luni președintele Bundestag, Wolfgang Schäuble, un apropiat al cancelarului.

"Dacă SPD, în urma unei dezbateri interne, vrea să plece din coaliție înainte de încheierea actualei legislaturi (2021), Uniunea ar trebui să guverneze singură", a declarat pentru Bild Wolfgang Schäuble. Fostul ministru de finanțe a declarat că marile coaliții guvernamentale - formate din cele două mari partide din Germania, SPD și CDU/CSU - ar trebui să fie o excepție. 

Cele două formațiuni guvernează împreună din 2005, cel mai mult având de suferit de pe urma acestei coabitări social-democrații. La europarlamentarele din mai, SPD a înregistrat o înfrângere uriașă, clasându-se pe poziția a treia, după CDU și Verzi, pierzând 11 mandate față de precedenta legislatură. 

Nominalizarea Ursulei von der Leyen pentru conducerea Comisiei Europene a dus la noi tensiuni în cadrul coaliției, social-democrații contestând rezultatele ministrului german al Apărării. Unii membri SPD consideră că ar fi bine ca partidul să se retragă de la guvernare pentru a se putea reinventa.

În Parlamentul European, socialiștii - supărați că nu au reușit să-și impună ”capul de listă” la șefia Comisiei, Frans Timmermans - amenință și ei că nu o vor vota pe Ursula von der Leyen, care are la dispoziție două săptămâni pentru a prezenta plenului viziunea sa asupra UE în următorii cinci ani.

Președinta CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, a declarat, într-un interviu pentru ZDF, că  SPD trebuie să sprijine candidatura ministrul Apărării. "Dacă Ursula von der Leyen nu va obține majoritatea necesară în Parlamentul European și din cauza SPD, acest lucru ar fi o povară uriașă pentru activitatea guvernului și a coaliției”, a avertizat ea.