Afirmația îi aparține ministrului de interne Cătălin Predoiu.

Cătălin Predoiu (PNL), ministrul de Interne, a declarat duminică, pentru B1 TV, că Austria nu mai are o problemă cu România, dar în continuare susține că Spațiul Schengen trebuie reformat.

Întrebat despre șansele României de a fi primită în Schengen la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) din decembrie, ministrul a susținut că situația va fi pusă pe ordinea de zi a Consiliului atunci când va fi securizat votul tuturor statelor membre. 

În ceea ce privește Bulgaria, aceasta continuă dialogul cu Olanda și trebuie să mai facă niște reforme în Justiție.

"Ceea ce e nou e că în cadrul JAI nici Austria nu a mai pus problema României sub aspectul performanțelor în combaterea migrației ilegale. E adevărat, Austria a menționat în continuare că Schengen trebuie reformat, dar pe un ton moderat, fără a pune în cauză situația țării noastre”, a spus Predoiu.

Pe de altă parte, ministrul a precizat că nu vrea să creeze așteptări exagerate:

"Rămâne de văzut ce poziții va avea Austria față de problema generală a Spațiului Schengen, față de România nemaiexistând subiect de discuție".

Întrebat dacă va fi oportună supunerea la vot a aderării noastre la Schengen la Consiliul JAI din decembrie, Predoiu a răspuns:

"Suntem în contact cu președinția spaniolă permanent și urmărim această situație și cu Comisia și celelalte state membre. Noi suntem de poziție că trebuie pus acest punct pe ordinea de zi atunci când e securizat votul tuturor statelor membre. Acest lucru se va putea spune mai aproape de luna decembrie decât acum. Acum putem spune că suntem pe un parcurs, pe o progresie instituțională diplomatică normală".

"Aș clarifica chestiunea controalelor de la frontieră în interiorul Schengen, spunând că acum Codul frontierelor Schengen permite reintrodcerea temporară a unor controale la frontiere interne în cazul unor evenimente majore sau de motive de securitate. Până acum au existat astfel de controale interne între câteva state membre, recent s-au adăugat unele noi pe motiv de amenințări teroriste și a unor fluxuri de migrație ilegală. Deci nu e vorba de o suspendare a Spațiului Schengen, ci de aplicarea unor astfel de controale prevăzute, repet, în Codul frontierelor Schengen", a mai spus el.