Ca o contrareacție la veto-ul austriac, Bulgaria instituie controale asupra importurilor din Austria și confiscă mii de produse. Între timp, ministrul austriac de Interne se încurcă și se contrazice în cadrul unei interpelări în Parlament.

Austria este singura țară UE care insistă în continuare asupra veto-ului împotriva Bulgariei și României. Consecințele și contradicțiile acestei măsuri devin vizibile în perioada dintre ani.

Pe de o parte, printr-o revanșă a Sofiei, iar pe de alta printr-o dezvăluire a Ministerului de Interne, potrivit căreia există și în continuare motive relevante ce justifică verificările de la frontierele interne.

Bulgaria a introdus din cauza menținerii veto-ului austriac controale mai serioase la mărfurile ce ies sau intră din și în Austria. (...) Însă, în opinia autorităților bulgare, multe dintre produsele care circulă liber în UE, nu au fost specificate conform prevederilor în vigoare.

Astfel de proceduri, deși justifică efectuarea de controale mai stricte, sunt fără îndoială o reacție față de veto-ul austriac criticate de Sofia și București.

Cele două țări au îndeplinit toate criteriile cerute de Comisia Europeană și se simt discriminate și acuză că sunt folosite ca o garanție politică pentru adoptarea unei politici UE mai dure față de migrație.

Faptul că guvernul federal austriac a luat această decizie din motive politice a devenit evident când Ministerul de Interne a precizat că nu există o evaluare a prejudiciilor economice în cazul acestei măsuri. Gerhard Karner a mai precizat și faptul că nu există criterii clare privind anularea veto-ului și niciun termen pentru o aderare completă a celor două țări: "Nu există niciun "roadmap" și nicio agendă pregătită".

Pașii următori urmează să fie dezbătuți cu țările în cauză și cu restul țărilor membre.

Austria a stabilit drept condiție pentru deschiderea granițelor creșterea personalului Frontex în România și Bulgaria, respectiv a cerut mai mulți bani pentru controlarea frontierelor externe.

În opinia deputatului Neo Stephanie Krisper, "cronologia este pur și simplu penibilă. Întâi se spunea că ambele țări nu sunt pregătite. Apoi s-a zis că sistemul Schengen este "kaputt" și nu trebuie extins. Cu toate acestea Croația a putut intra". În cele din urmă s-a găsit un compromis, dar acum "a dispărut și ultimul motiv", cel de a menține veto-ul împotriva deschiderii frontierelor.

Argumentația Ministerului de Interne referitor la creșterea numărului de migranți este corectă, este confirmată și de experți, dar vina pentru acest lucru nu aparține României și Bulgariei. Ruta balcanică nu este principala rută a migranților, în schimb Marea Mediterană centrală - da.

Cu câteva săptămâni în urmă ambasadorul României la Viena, Emil Hurezeanu, critica atitudinea guvernului austriac și declara pentru Die Presse: "Ne confruntăm mereu cu noi realități pe care nu le-am provocat noi și soluționarea cărora nu se află în mâinile noastre".

Krisper apreciază între altele că "actualul compromis nu este decât o încercare penibilă de a ieși din groapa pe care singur și-a săpat-o".

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA