Comisia Europeană a primit solicitările Austriei privind ridicarea dreptului de veto pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen cu granițele aeriene. Discuțiile privind finanțarea acestor solicitări continuă, a precizat un purtător de cuvânt.

"Am luat act de aceste evoluții, ne bucurăm că lucrurile se mișcă într-o direcție pozitivă", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Christian Wigand, întrebat la briefingul zilnic al CE despre declarațiile ministrului austriac de Interne Gerhard Karner.

El a precizat că Executivul de la Bruxelles a primit solicitările Vienei în schimbul acceptării României și Bulgariei cu granițele aeriene.

Wigand a spus că "discuțiile continuă" pe acest subiect, iar Comisia este "gata să-și ofere sprijinul". Și Frontex este gata să-și extindă sprijinul.

Totodată, el a subliniat că pentru CE "protejarea granițelor externe reprezintă o prioritate cheie" și că se va asigura că "vor fi puse la dispoziție fondurile necesare". 

Întrebat dacă e vorba de finanțarea solicitărilor Austriei, Christian Wigand nu a dat un răspuns clar, reiterând faptul că discuțiile continuă. 

Purtătorul de cuvânt a mai spus că au fost trei misiuni coordonate de CE în Bulgaria și România - două anul trecut, una în noiembrie 2023 - și "toate au arătat că lucrurile funcționează așa cum ar trebui și că statele membre (România și Bulgaria) îndeplinesc criteriile".

El a reamintit că CE a precizat încă din 2011 că cele două țări îndeplinesc condițiile pentru a adera la spațiul de liberă circulație.

În schimbul ridicării veto-ului pentru "Schengenul aerian", Viena solicită o protecție mai strictă a frontierelor terestre externe ale Uniunii, precum și readmisia solicitanților de azil care vin în Austria prin România și Bulgaria, a explicat Karner la postul de televiziune Ö1.

Austria dorește o "triplare a polițiștilor de frontieră și o modernizare tehnică” a sistemului de protecție la granițe, în special la frontierele bulgaro-turce și româno-sârbe.

Toate acestea ar trebui să fie suportate financiar de CE.

În trecut, tot în contextul discuțiilor privind primirea celor două țări în Schengen, Comisia Europeană a respins solicitarea cancelarului Karl Nehammer privind construirea unui zid la granița Bulgariei cu Turcia.