Premierul Marcel Ciolacu consideră că unele dintre solicitările Austriei pentru a permite intrarea României și Bulgariei în Schengen cu granițele aeriene nu sunt "exagerate".

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni, după ședința PSD, că se bucură că au fost declanșate în acest moment negocierile, pentru că România era blocată.

[Primul pas, cel mai important, s-a făcut, Austria este mai flexibilă", a subliniat premierul, precizând că anul viitor, sub președinția Ungariei vom continua cu pasul doi - granițele terestre.

El a precizat că cerințele pe care le are Austria nu i se par "unele exagerate", deoarece e nevoie de întărirea frontierei și cu Bulgaria, și cu Ungaria.

"Domnul Cherecheș a reușit să treacă frontiera cu un buletin al unui văr mai tânăr cu 10 ani", a spus Ciolacu, potrivit News.ro.

"Dacă vrem să mințim și să băgăm tot timpul sub preș, totul, și să credem că noi păcălim pe toată lumea, că am eu o teorie că șmecheria asta a distrus România, nu vom reuși, că nu ne crede nimeni. O să ne arate imaginile pe care le-ați dat la televizor. Deci, sunt niște discuții normale și sunt ferm convins că vor fi benefice pentru români și pentru statul român", a spus Ciolacu.

Întrebat ce înseamnă mai multe controale la graniță, premierul a replicat: "Să nu se mai întâmple incidente cum a fost cu domnul Cherecheș, de exemplu".

"În primul rând trebuie o digitalizare, trăim în altă etapă a lumii, trebuie să înțelegem că nu putem continua ca formularul electronic să-l depunem în continuare la ghișeul 3. Ne trebuie o deci digitalizare pe frontieră, categoric. Avem un program după cum bine știți de 1,2 miliarde de euro de la Comisie, pentru frontiera cu Ucraina, avem deja un punct de frontieră pilot cu Serbia, care funcționează foarte bine. Într-un punct de trecere în frontierei sunt patru sisteme de digitalizare, unul îl are Poliția, unul are Vama, unul îl are nu știu cine, toate cele patru sisteme nu sunt integrate. Este cazul ca România să intre într-o etapă de digitalizare, dacă nu se poate cu vorba bună, forțat", a mai spus el. 

Întrebat despre solicitările Austriei, în privința refugiaților, Ciolacu a precizat vă n-a văzut nicio solicitare de când este acest mecansim european pentru refugiați: "Nu am văzut sirieni sau afgani care să vrea să locuiască în România. Presupun că nu putem să îi forțăm".

Austria dorește o "triplare a polițiștilor de frontieră și o modernizare tehnică” a sistemului de protecție la granițe, în special la frontierele bulgaro-turce și româno-sârbe. Abia după îndeplinirea acestei cerințe ar fi de acord să ridice veto-ul pentru intrarea celor două țări cu spațiul aerian.

"Ideea este că avem nevoie de progrese în domeniul protecției frontierelor externe ale UE", a explicat luni dimineață ministrul austriac de Interne Gerhard Karner.

În schimb, controalele la frontierele terestre ar continua, astfel că Bulgaria și România nu ar fi oficial membre Schengen.

Într-un interviu acordat Ö1, ministrul de Interne a mai explicat că în special solicitanții de azil din Afganistan și Siria ar trebui transferați în România și Bulgaria "cu autobuzul, cu trenul, sub orice formă".

În schimb, președintele bulgar Rumen Radev și premierul Nikolai Denkov au avut reacții diferite, nefiind de acord cu propunerile Vienei.