ȘTIRI DIN BULGARIASchengen este un fel de examen -parlamentar bulgar

Aleksandăr Simidciev, parlamentar din partea coaliției "Continuăm Schimbarea-Bulgaria Democrată", a comentat admiterea parțială a Bulgariei în Spațiul Schengen, spunând că țara sa ar putea să facă un ”mini-Schengen” împreună cu România.
Într-un interviu acordat postului de televiziune Nova TV. Simidciev a subliniat că, în acest fel, cele două țări vor demonstra Europei că pot aplica practic regulile, ideea fiind eliminarea granițelor terestre printr-un tratat bilateral.
"Schengen este un fel de examen. Odată ce treci de admiterea cu frontierele aeriene și maritime, înseamnă că practic ai promovat examenul", a explicat Simidciev, potrivit Novini.
Europarlamentarul Serghei Stanișev, fost prim-ministru al Bulgariei, a declarat la postul de televiziune BTV că a susținut întotdeauna ideea admiterii în Schengen atât cu frontierele terestre, cât și cu cele maritime, simultan.
"Bulgaria și România au îndeplinit toate criteriile și trebuie să existe date clare pentru admiterea noastră. Suntem de multă vreme în poziția de rugăminte, dar nu este nimeni care să nu-și fi făcut treaba. Nu putem fi discriminați din cauza problemelor interne dintr-o țară străină. Austria are multe interese atât în Bulgaria, cât și în România. Trebuie să existe o dată clară, și nu să fie impuse condiții noi în afara criteriilor Schengen. Situația din Austria se va înrăutăți. Întotdeauna am spus că la un moment dat, trebuie să avem o poziție ceva mai fermă, partenerii noștri trebuie să știe că acest lucru va afecta relațiile bilaterale", a subliniat europarlamentarul bulgar.
Stanișev a precizat că lucrurile nu trebuie să se întâmple prin șantaj, pentru că și Bulgaria poate șantaja. "Trebuie să căutăm soluția cu demnitate și încredere în sine. Nu vreau să subestimez munca nimănui, dar un politician este judecat după rezultate. Prezența crescută a Frontex la granița noastră nu va face decât să o întărească", a menționat fostul premier bulgar.
Avantajele admiterii în Schengen cu frontierele aeriene pentru aviația bulgară
Președintele Asociației Industriei Aviației din Bulgaria, Todor Ivandjikov, a declarat că decizia reprezintă un mare avantaj pentru dezvoltarea aviației, deoarece fluxul de pasageri se va deplasa mai rapid prin aeroporturile bulgărești, de la sfârșitul lunii martie.
De asemenea, vor fi operate modificări în tipul de serviciu pe aeroporturi pentru a răspunde nevoilor pasagerilor din UE. Acest proces de modernizare a aeroporturilor va facilita fluxul de persoane și va îmbunătăți condițiile pentru pasageri, notează BNR.bg.
Todor Ivandjikov a menționat că admiterea parțială în Schengen va simplifica relațiile de afaceri și procesarea mărfurilor între Bulgaria și alte țări din Schengen.
De asemenea, va avea un impact semnificativ asupra dezvoltării sectorului aviației, serviciilor de pasageri și activității economice din țară.
Propuneri de modificare a Legii privind azilul și refugiații, în contextul admiterii parțiale
Amendamentele la Legea privind azilul și refugiații au fost publicate pentru dezbatere publică pe Portalul pentru consultări publice al Consiliul de Miniștri de la Sofia. Modificările vin la câteva zile după ce Bulgaria a primit "undă verde" pentru admiterea în Schengen cu frontierele aeriene și maritime, scrie Focus-news.net.
Amendamentele au fost depuse de președintele Agenției de Stat pentru Refugiați, din Bulgaria, Mariana Toșeva. Principalele modificări vizează implementarea recomandărilor Comisiei Europene prin optimizarea procedurilor de protecție internațională.
Legea reglementează toate procedurile de admisibilitate introduse prin standardele europene comune și propune ca Agenția de Stat pentru Refugiați să creeze un registru special pentru străinii care solicită sau au primit protecție în Bulgaria, la care să aibă acces Agenția de Stat pentru Securitate Națională.
Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii