După ce Austria s-a opus aderării României și Bulgariei la Schengen, au mai avut loc mai multe întâlniri bilaterale, dar nu aude nimic concret dinspre zona politico-diplomatică, declară ambasadorul român la Viena, Emil Hurezeanu.

Întrebat într-un interviu acordat publicației austriece Profil, pe ce bază au fost respinse România și Bulgaria, dar nu și Croația, Emil Hurezeanu spune că poate austriecilor Croația le este "mai simpatică", acolo petrecându-și concediile.

"Înțeleg că înaintea unor alegeri regionale se încearcă mobilizarea cât mai multor alegători. Însă Partidul Popular Austriac (ÖVP) a câștigat alegerile din Austria inferioară datorită unei politici mai severe față de migrație? Nu!", a mai spus el, referindu-se la un set de alegeri regionale care au avut loc de la începutul anului în Austria, în care partidul aflat la guvernare nu a obținut rezultatele dorite.

Referitor la stadiul în care se află negocierile la acest moment, ambasadorul României în Austria a precizat că "au mai avut loc mai multe întâlniri bilaterale, dar nu auzim nimic concret dinspre zona politico-diplomatică".

"Ne-am bucura foarte mult dacă ministrul de externe Alexander Schallenberg și ministrul pentru Europa, Karoline Edtstadler, ar manifesta mai mult angajament în discuțiile cu noi. Știm că mulți politicieni de aici nu aprobă decizia. Vicecancelarul, primarul din Viena, ecologiștii și cei din Neo. Toți așteaptă să audă vocea cancelarului. Dar aceasta se lasă așteptată", a spus diplomatul, adăugând că înțelege că Karl Nehammer trebuie să-și salveze imaginea.

"Oricum, la sfârșitul lui ianuarie a confirmat că veto-ul rămâne. Care om de stat ar afirma după două luni că a fost doar o glumă, iar acum susținem aderarea? Politicienii austrieci vorbesc la Bruxelles mereu despre solidaritate, unitate și răbdare strategică. Dar răbdarea noastră nu este fără sfârșit. Nu vrem să mai așteptăm încă doi-trei ani. Ceea ce ne trebuie, este un plan concret", a subliniat Hurezeanu.

El propune să fie lăsate în urmă furia și emoțiile prezente după veto.

Ambasadorul spune că România nu vrea să aștepte până când spațiul Schengen va fi reformat la nivelul UE: "Suntem pregătiți să colaborăm ca parteneri. Este fezabilă crearea unui nou centru la granița sârbă pentru a-i trimite înapoi pe refugiați. Însă în cazul în care ministrul Karner va veni la noi și ne va spune, ca și în Bulgaria, că trebuie să construiți un gard la frontieră exact în acest loc, nu vom fi pătrunși de entuziasm. Vrem să fim tratați ca parteneri la nivel de egalitate. Vrem de asemenea să ni se spună că anul acesta mai există încă o posibilitate".

Emil Hurezeanu mai spune că România așteaptă o declarație "prin iunie", iar în al doilea semestru "o decizie concretă" privind aderarea la Schengen, deoarece anul viitor ar fi "foarte complicat".

"Pretutindeni vor avea loc alegeri - la nivel UE, în Austria, în România. Ne aflăm într-o situație dificilă din cauza războiului, a scumpirilor și a veto-ului. Ne vom confrunta cu un populism intens atât în România, cât și în alte părți ale Europei", a avertizat el.

Sursa: RADOR