Guvernul austriac a politizat subiectul Schengen, a declarat la RFI eurodeputatul PSD Victor Negrescu, adăugând că, dacă nu e schimbată strategia, va fi foarte complicat pentru România să obțină un vot pozitiv până la europarlamentare de anul viitor.

Victor Negrescu e de părere că "astăzi nu avem o perspectivă clară în ceea ce înseamnă intrarea în Spațiul Schengen și o spun din păcate, pentru că este evident că actualul Guvern din Austria a politizat acest subiect al extinderii zonei Schengen, practic, au transformat această tematică într-o temă politică pentru ei, pe care o transpun și la nivel european. Întreaga familie a popularilor europeni astăzi a transformat migrația într-o temă politică pentru viitoarele alegeri europene și ei au asociat extinderea zonei de liberă circulație cu această tematică a migrației".

Va fi "foarte complicat să obținem un vot pozitiv pentru țara noastră în perioada următoare, dacă nu suntem și mai incisivi", a precizat la RFI europarlamentarul social-democrat.

Negrescu a propus ca la următorul Consiliu de Justiție și Afaceri Interne din luna iunie "să încercăm să avem totuși această tematică discutată din nou între miniștri, la un alt nivel și de ce nu, poate și la viitorul Consiliu European ar trebui, la întâlnirea la care participă șefii de stat și de guvern, să ridicăm această tematică, să separăm extinderea Schengen și aderarea României de tema migrației".

El crede că ar fi o greșeală să se meargă pe logica promovată de Viena, care "pare să nu facă nici un pas înapoi, deși au trecut și alegerile locale, au trecut și momentele acelea tot timpul evocate de ei ca fiind puncte de cotitură și dacă nu ne schimbăm strategia, va fi foarte complicat să obținem acest deziderat până la alegerile europarlamentare de anul viitor".

Schengen: După vizita lui Karner, România și Austria vorbesc de lucruri diferite

Mai mult pe EurActiv »