Cancelarul austriac Karl Nehammer declară că are în vedere controale în interiorul Schengen, la granița cu Italia. Totodată, el menține veto-ul privind intrarea României și Bulgariei în spațiul de liberă circulație.

Într-un interviu acordat cotidianului Kleine Zeitung, cancelarul Karl Nehammer a spus că vrea introducerea unor controale la granița cu Italia, din cauza situației de pe Lampedusa.

Miercurea trecută a fost declarată stare de urgență pe insula sudică a Italiei din cauza numărului mare de migranți care sosesc.

9.000 de oameni au ajuns lunea trecută pe insulă, cu aproape o treime mai mult decât numărul total de locuitori - 6.300, ducând la un haos pe micuța insulă care este de ani de zile locul prin care numeroși migranți din Africa încearcă să intre în Europa.

”Este vorba despre lupta împotriva rutelor contrabandiștilor”, și-a motivat decizia cancelarul, care a avut o convorbire telefonică cu premiera italiană Giorgia Meloni.

Austria are deja instituite controale la granițele cu Ungaria și Slovenia, tot din cauza presiunii migratorii asupra frontierelor externe ale UE.

În privința intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen, cancelarul vrea să mențină veto-ul până când protecția frontierelor externe va funcționa mai bine.

"O extindere poate fi implementată doar atunci când protecția frontierelor externe funcționează. Acesta nu este momentul potrivit", a subliniat Nehammer.

România a amenințat recent că va da Austria în judecată din cauza dreptului de veto.

Expertul în drept european Walter Obwexer de la Universitatea din Innsbruck vede puține șanse pentru un astfel de proces.