”Măsurile adiacente" cerute de Austria sunt deja aplicate de România, a declarat în Slovenia ministrul de interne Cătălin Predoiu. Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a spus că va fi continuat dialogul "foarte intens" referitor la Schengen.

”Lucrurile nu stau atât de simplu. Am avut pe parcursul acestor luni precedente discuții complicate și ele rămân în continuare discuții complicate, dar, în același timp, clar există o mare diferență față de acum câteva luni de zile. Eu nu vreau să evaluez dacă este mult sau puțin. E altceva, e ceva pe care putem să construim, cu care putem continua", a declarat marți ministrul de Interne Cătălin Predoiu, după o discuție cu omologul austriac Gerhard Karner și cu cel bulgar, în Slovenia, unde a avut loc luni și marți Forumul Salzburg.

Eforturile României, Bulgariei și Austriei, dar și ale Comisiei Europene și președinției spaniole, precum și alte altor "colegi" din alte state membre sunt "îndreptate în direcția de a obține un rezultat palpabil, concret în luna decembrie, deci în anul 2023", a spus Predoiu, potrivit Euronews.

 

"Încă nu s-a ajuns la un acord. Continuăm discuțiile în zilele următoare și cu Comisia și președinția spaniolă”, a mai spus Predoiu.

Gerhard Karner a precizat că a transmis condițiile "clare" și celor două țări și Comisiei Europene, iar "mingea e în terenul" Executivului de la Bruxelles, căruia Viena îi cere să finanțeze măsurile privind întărirea protecției granițelor externe. 

El a mai precizat că dialogul "foarte intens" va continua.

Un purtător de cuvânt al CE a evitat luni un răspuns privind finanțarea de către UE a cerințelor Vienei, spunând că discuțiile continuă.

Referitor la cerințele Austriei, Predoiu a spus că sunt, de fapt, "măsuri adiacente", pe care România le aplică deja, fiind vorba de proceduri "cuprinse în criteriile Schengen".

"La ora aceasta, România aplică aceste proceduri și menționarea lor de către partea austriacă are în vedere dorința ca aceste proceduri să continue să fie aplicate".

Predoiu s-a referit în special la chestiunea preluării migranților, care a creat "emoție".

E vorba de "retrimiterea acelor cetățeni care au intrat prin România, au fost înregistrați în România în Eurodac sau în Sis - sistemul Schengen - și mai departe au migrat ilegal în Austria. Conform regulilor Dublin în vigoare, odată ce sunt capturați în Austria și constatați că sunt în stare de migrație ilegală, pe regulile existente, sunt trimiși în țara din care au venit, adică în România. Nu e vorba despre nicio altă procedură".

Ministrul de interne a explicat că anul acesta au fost retrimiși 120 de cetățeni.