Există informații operative că secretarul general-adjunct al Ministerului bulgar al Afacerilor Interne, Dimităr Kangaldjiev, este implicat în trafic de migranți, a declarat, pentru postul bTv, fostul ministru bulgar de interne, Ivan Demerdjiev.

Potrivit acestuia, acest lucru era cunoscut și de formațiunea GERB, care sprijină guvernul. Momentan, însă, ei tac legat de acest subiect. Demerdjiev, care a făcut parte din guvernul interimar al președintelui Rumen Radev, nu a oferit detalii despre această informație operativă. Totuși, a devenit clar că datele sunt de pe vremea când era el șef al Ministerului de Interne.

Dubiile ar fi vechi, de ani de zile, pentru că termenele de prescripție ale procedurilor disciplinare împotriva presupusului făptuitor au trecut, notează Mediapool.

Dubii și recompense

Fostul ministru a explicat că a fost întrebat despre aceste lucruri de doi deputați de la GERB, tot foști miniștri, dar nu le-a spus numele. Cel mai probabil, este vorba despre Hristo Terziiski și Mladen Marinov, care și în prezent sunt deputați.

„Dacă este posibil ca secretarul general adjunct să fie o persoană despre care foștii miniștri din partidul GERB să pună întrebări dacă el a fost implicat în trafic de migranți, dacă există îndoieli în rândul reprezentanților formațiunii GERB că secretarul general adjunct este implicat în trafic de migranți și există o astfel de informație operativă ajunsă în spațiul public, ce să mai spunem despre angajații simpli și ce putem spune despre modul în care este păzită granița. Aceste informații, vă asigur, sunt disponibile atât pentru partea austriacă, cât pentru toți partenerii europeni”, a spus Demerdjiev.

Kangaldjiev are o vechime de ani de zile ca angajat al Ministerului bulgar al Afacerilor Interne. Ocupă de curând acest post de rang înalt, a fost numit de ministrul de interne, Kalin Stoianov, la sfârșitul lunii septembrie. Înainte de asta, a fost adjunctul Direcției Generale de Combatere a Crimei Organizate. Șeful direcției era Stoianov.

Ministerul de Interne de la Sofia a declarat că afirmațiile lui Demerdjiev nu sunt adevărate. În comunicatul instituției se mai arată că Kangaldjiev îl va da în judecată pe fostul ministru. „Vă reamintim că, personal, domnul Demerdjiev, în calitatea sa de ministru al Afacerilor Interne, l-a numit pe domnul Kangaldjiev în funcția de director adjunct titular al Direcției Generale de Combatere a Crimei Organizate și i-a acordat „Insigna de onoare a Ministerului de Interne” – gradul III", declară MAI.

Schengen 

Demerdjiev a criticat guvernul și pentru comportamentul părții bulgare în timpul negocierilor pentru Schengen. După cum se știe, Bulgaria a primit consimțământul de a deveni parte a sistemului de la sfârșitul lunii martie, dar numai pe calea aerului și a apei. Nu există o dată stabilită pentru frontierele terestre.

Potrivit lui Demerdjiev, reprezentanții bulgari au fost pasivi, iar în etapa finală negocierile au fost purtate în principal de România. Știe acest lucru de la experții care au făcut parte din echipele de negociere.

Demerdjiev are dubii cu privire la afirmațiile Ministerului de Interne conform cărora presiunea migranților este în scădere. El a subliniat că centrele pentru străini sunt supraaglomerate, ceea ce înseamnă că securitatea la frontieră se înrăutățește.

"A trecut oarecum neobservat, dar Serbia dislocă forțe proprii suplimentare de-a lungul graniței cu Bulgaria și Macedonia de Nord pentru a descuraja migranții. Toate acestea îmi sugerează că modul în care este comunicată această problemă este încă o dată incorect și adevărul este altul. Poate că de aceea Austria, care nu avea pretenții asupra Bulgariei, ci doar asupra funcționării spațiului Schengen, are acum pretenții concrete pentru acțiuni”, a spus Demerdjiev.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA