Cancelarul german Olaf Scholz consideră, într-un interviu acordat postului de televiziune ZDF, că Rusia trebuie să participe la o eventuală conferință pentru pace în Ucraina.

Cancelarul federal Olaf Scholz pledează pentru eforturi diplomatice mai intense pentru a pune capăt războiului rus de agresiune din Ucraina. "Cred că acesta este momentul în care trebuie să discutăm și despre cum putem ajunge din această situație de război la pace mai repede decât în prezent”, a declarat liderul SPD. 

Întrebat dacă ar trebui să existe o altă conferință de pace, el a răspuns: „Cu siguranță va fi o altă conferință de pace. Și eu și președintele (ucrainean) suntem de acord că trebuie să fie una în care să fie implicată și Rusia".

Scholz a ocolit întrebarea dacă mai are încredere în președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după ce s-a aflat că un ucrainean ar fi fost implicat în sabotarea conductelori Nord Stream din Marea Baltică. "Am o relație bună cu Volodimir Zelenski”, a spus cancelarul. În același timp, este cât se poate de clar pentru mine că această chestiune trebuie clarificată".

Ucraina încearcă să obțină propriul plan de pace aprobat de comunitatea internațională. La conferința de pace din Elveția din iunie, numeroase țări au fost deja de acord cu acest plan, deși Rusia nu este implicată în aceste negocieri.

Planul de pace de la Kiev prevede retragerea trupelor ruse din toate zonele Ucrainei, inclusiv din Crimeea. În plus, Rusia ar trebui să fie de acord să plătească despăgubiri. Totodată, toți cei responsabili pentru războiul de la Moscova - politicieni și ofițeri militari deopotrivă - ar trebui să fie trași la răspundere în fața unui tribunal internațional.

Extrema dreaptă - AfD - care a câștigat recent pentru prima dată un scrutin regional și s-a clasat pe locul al doilea într-un altul, a salutat declarația lui Scholz.

"Solicităm de mult timp negocieri de pace care să implice toate părțile în conflict – inclusiv Rusia”, a scris co-liderul AfD, Tino Chrupalla, pe X, relatează Euractiv.de.

Scholz a fost lăudat și de nou-formata alianță populistă de stânga Sahra Wagenknecht (BSW), care a militat pentru o abordare conciliantă față de Rusia.

Liderul BSW în Parlamentul European, Fabio de Masi, a calificat comentariile lui Scholz drept "o inițiativă importantă pe calea către o încetare a focului”.