Cancelarul Olaf Scholz exclude opțiunea unui scrutin legislativ anticipat, luată de Franța, după înfrângerea usturătoare a guvernului său la alegerile europene, a declarat luni purtătorul său de cuvânt.

Ideea alegerilor anticipate, cerute de extrema dreaptă și de liderii conservatori, nu a fost luată în considerare "niciodată, nici măcar o secundă", a clarificat Steffen Hebestreit, în ciuda unui rezultat "nesatisfăcător" al celor trei partide ale coaliției guvernamentale, social-democrații cancelarului, verzii și liberalii, scrie La Libre Belgique.

"Data alegerilor obișnuite este stabilită pentru toamna anului 2025. Asta intenționăm să facem", a adăugat purtătorul de cuvânt, subliniind marile diferențe dintre sistemul francez, în care președintele joacă un rol principal, și cel german, unde toată puterea executivă națională este în mâinile cancelarului și ale guvernului său.

Cele trei partide din coaliția de guvernare în funcție de la sfârșitul lui 2021 au obținut mai puțin de o treime din voturi la scrutinul european cu o zi înainte și toate au pierdut teren, în special Verzii, conform rezultatelor încă provizorii.

Marele câștigător al alegerilor este tabăra conservatoare, Uniunea Creștin Democrată (CDU) și partidul său aliat bavarez CSU, cu 30%, urmate de partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) cu 15,9%.

Luni, liderul CSU a cerut organizarea alegerilor "cât mai repede" și "un nou început pentru țara noastră".

Guvernul Scholz "nu mai are niciun sprijin în rândul populației", a declarat Markus Söder pe canalul de televiziune NTV.

Scholz "mai are o singură sarcină de îndeplinit", a apreciat copreședintele AfD Alice Weidel pe contul său X: "să deschidă calea pentru noi alegeri – în loc să mai guverneze un an împotriva marii majorități a populației".

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA