Germania nu își va reduce sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat miercuri cancelarul Olaf Scholz.

Olaf Scholz a încercat prin această declarație să elimine temerile conform cărora guvernul de la Berlin ar putea dezamăgi autoritățile de la Kiev pe fondul unei restrângeri a bugetului intern și al rapoartelor din mass-media despre înghețarea noului ajutor militar german, relatează Reuters.

"Sprijinul Germaniei pentru Ucraina nu va înceta. Am făcut stocuri, am încheiat acorduri de apărare și ne-am asigurat finanțarea în timp util, astfel încât Ucraina să poată continua să se bazeze pe deplin pe noi în viitor", a spus cancelarul Scholz.

Acțiunile europene din industria de apărare au scăzut la jumătatea lunii august, după ce ediția de duminică a FAZ, Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), a relatat că Ministerul german de Finanțe nu va aproba cereri suplimentare pentru ajutorul militar acordat Ucrainei din cauza constrângerilor bugetare.

Un purtător de cuvânt al Guvernului german a numit ulterior acel articol "incorect" și a reiterat sprijinul guvernului de la Berlin pentru Ucraina "atâta timp cât va fi necesar".

Olaf Scholz a vorbit la o bază militară din apropierea orașului Todendorf, din nordul țării, unde a fost declarat operațional primul sistem de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune IRIS-T SLM din Germania.

Chiar înainte ca Luftwaffe să preia prima sa astfel de unitate, Guvernul german a finanțat mai multe sisteme IRIS-T SLM pentru Ucraina, unde sunt folosite în principal pentru a proteja Kievul împotriva atacurilor cu rachete rusești, făcându-le unele dintre cele mai râvnite arme occidentale.

Până acum, Germania a furnizat Ucrainei patru din totalul de 12 unități IRIS-T SLM promise, încă două sisteme urmând să fie livrate până la sfârșitul anului.

"În Ucraina, IRIS-T a doborât până acum peste 250 de rachete, drone și rachete de croazieră și a salvat nenumărate vieți, cu o rată impresionantă de succes de 95% sau chiar mai mult", a spus cancelarul Scholz.

Având o rază de acțiune de aproximativ 40 km și o acoperire de 360 ​​de grade, sistemul construit de producătorul german de arme Diehl a fost folosit pentru a doborî rachete de croazieră și, de asemenea, aeronave, inclusiv drone iraniene Shahed. 

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA