Cancelarul german Olaf Scholz a apreciat luni că Bulgaria, Croația și România îndeplinesc criteriile de aderare la Spațiul Schengen.

În textul discursului pe care urmează să îl țină la reuniunea UE de la Praga, Scholz consemnează că "Schengen este una din cele mai mari realizări ale Uniunii Europene și trebuie să o protejăm și să o dezvoltăm. Asta înseamnă, de altfel, închiderea golurilor rămase" și afirmă că "Croația, România și Bulgaria îndeplinesc toate cerințele tehnice pentru calitatea de membre cu drepturi depline", transmite Reuters, preluată de Agerpres.

"Voi acționa pentru ca ele să devină membre cu drepturi depline", promite cancelarul.

Germania e una dintre țările care în trecut nu au fost de acord cu aderarea României și Bulgariei la Schengen.

Președintele Klaus Iohannis a salutat pe Twitter declarația de la Praga a cancelarului german.

Și premierul Nicolae Ciucă a salutat printr-un mesaj pe Twitter anunțul cancelarului Scholz, afirmând că declarația este o confirmare importantă a partenerilor germani a pregătirii României de a se alătura Spațiului Schengen.


În februarie anul acesta, ministrul francez pentru Europa și afaceri externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat, aflat în vizită la București, că Franța dorește extinderea spațiului Schengen în cadrul președinției Consiliului Uniunii Europene.

”Spiritul Schengen - libera circulație - presupune controlul strâns al frontierelor, una nu merge fără cealaltă și este esențial să putem reforma Schengen în profunzime, mai întâi pentru a-i consolida guvernarea și pentru a face astfel încât mecanismele de control să fie riguroase și consolidate în toate dimensiunile lor. Aceasta dorim să obținem în cursul Președinției franceze și aici intră și dorința noastră de a extinde Schengen. Știm că România este interesată de această extindere. Suntem într-o dispoziție foarte favorabilă în această privință atât pentru România, cât și pentru Bulgaria și Croația", a declarat Jean-Yves Le Drian, în conferința comună cu ministrul român de externe, Bogdan Aurescu.