Comisia Europeană a adoptat astăzi, 21 iunie, o propunere prin care vor fi mobilizate 600 de milioane euro din rezervele Fondului european de dezvoltare pentru a aborda actuala criză alimentară care a fost agravată de invazia Ucrainei de către Rusia.

Aceste fonduri vor ajuta țările din Africa, zona Caraibilor și Pacific (ACP) să facă față situației alimentare stringente cu care se confruntă prin acordarea de asistență umanitară (150 de milioane de euro), prin sprijinirea producției durabile de alimente și a rezilienței sistemelor alimentare (350 de milioane de euro) și prin sprijin macroeconomic (100 de milioane de euro).

”Războiul de agresiune al Rusiei are costuri uriașe și lipsite de sens nu numai pentru populația ucraineană, dar și pentru persoanele cele mai vulnerabile din întreaga lume. Rusia blochează în continuare milioane de tone de cereale de care populație mondială are nevoie disperată”, a declarat șefa CE, Ursula von der Leyen.

Comisia propune direcționarea sumei de 600 de milioane de euro mobilizate din rezervele Fondului european de dezvoltare pentru a sprijini țările cele mai afectate din Africa, zona Caraibilor și Pacific. Vor fi abordate în acest fel diferitele dimensiuni ale crizei prin:

- Asistența umanitară: 150 de milioane de euro sub formă de asistență în numerar acordată ori de câte ori este nevoie și acolo unde este posibil, precum și sprijin acordat prin intermediul mecanismelor existente de protecție socială și de tip „plasă de siguranță”.

- Producția alimentară și reziliența sistemelor alimentare: 350 de milioane de euro pe termen mediu și lung în vederea sprijinirii investițiilor în producția durabilă astfel încât să se dezvolte sisteme alimentare mai reziliente, inclusiv în vederea sprijinirii sustenabilității sociale (pentru tineri și femei).

- Sprijin macroeconomic: 100 de milioane de euro pentru Fondul fiduciar pentru reducerea sărăciei și creștere economică (PRGT) al FMI, care va facilita acordarea de sprijin pentru țările cele mai afectate. Sprijinul UE pentru PRGT face parte dintr-o abordare de tip „Echipa Europa și se preconizează că această contribuție suplimentară îi va încuraja și pe alți donatori să contribuie.

Aceste 600 de milioane de euro destinate răspunsului UE în materie de securitate alimentară globală în vederea combaterii crizei alimentare se adaugă asistenței umanitare deja mobilizate la nivel mondial și fondurilor IVCDCI – Europa globală alocate pentru proiecte privind agricultura durabilă, alimentația de bază, apa și salubritatea și protecția socială.