Securitatea alimentară:UE acordă sprijin suplimentar țărilor din Africa, zona Caraibilor și Pacific

Comisia Europeană a adoptat astăzi, 21 iunie, o propunere prin care vor fi mobilizate 600 de milioane euro din rezervele Fondului european de dezvoltare pentru a aborda actuala criză alimentară care a fost agravată de invazia Ucrainei de către Rusia.
Aceste fonduri vor ajuta țările din Africa, zona Caraibilor și Pacific (ACP) să facă față situației alimentare stringente cu care se confruntă prin acordarea de asistență umanitară (150 de milioane de euro), prin sprijinirea producției durabile de alimente și a rezilienței sistemelor alimentare (350 de milioane de euro) și prin sprijin macroeconomic (100 de milioane de euro).
”Războiul de agresiune al Rusiei are costuri uriașe și lipsite de sens nu numai pentru populația ucraineană, dar și pentru persoanele cele mai vulnerabile din întreaga lume. Rusia blochează în continuare milioane de tone de cereale de care populație mondială are nevoie disperată”, a declarat șefa CE, Ursula von der Leyen.
Comisia propune direcționarea sumei de 600 de milioane de euro mobilizate din rezervele Fondului european de dezvoltare pentru a sprijini țările cele mai afectate din Africa, zona Caraibilor și Pacific. Vor fi abordate în acest fel diferitele dimensiuni ale crizei prin:
- Asistența umanitară: 150 de milioane de euro sub formă de asistență în numerar acordată ori de câte ori este nevoie și acolo unde este posibil, precum și sprijin acordat prin intermediul mecanismelor existente de protecție socială și de tip „plasă de siguranță”.
- Producția alimentară și reziliența sistemelor alimentare: 350 de milioane de euro pe termen mediu și lung în vederea sprijinirii investițiilor în producția durabilă astfel încât să se dezvolte sisteme alimentare mai reziliente, inclusiv în vederea sprijinirii sustenabilității sociale (pentru tineri și femei).
- Sprijin macroeconomic: 100 de milioane de euro pentru Fondul fiduciar pentru reducerea sărăciei și creștere economică (PRGT) al FMI, care va facilita acordarea de sprijin pentru țările cele mai afectate. Sprijinul UE pentru PRGT face parte dintr-o abordare de tip „Echipa Europa și se preconizează că această contribuție suplimentară îi va încuraja și pe alți donatori să contribuie.
Aceste 600 de milioane de euro destinate răspunsului UE în materie de securitate alimentară globală în vederea combaterii crizei alimentare se adaugă asistenței umanitare deja mobilizate la nivel mondial și fondurilor IVCDCI – Europa globală alocate pentru proiecte privind agricultura durabilă, alimentația de bază, apa și salubritatea și protecția socială.
Background
Chiar înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, aproape 193 milioane de persoane din 53 de țări și teritorii sufereau acut din cauza insecurității alimentare, având nevoie urgentă de asistență. Atacul Rusiei a înrăutățit dramatic situația.
UE a reacționat adoptând printr-o serie de decizii strategice. În comunicarea sa din 23 martie privind securitatea alimentară, Comisia Europeană și-a reafirmat angajamentul ferm de a combate insecuritatea alimentară mondială împreună cu partenerii săi.
UE: Există riscul unei crize alimentare fără precedent
UE este „pe deplin angajată să colaboreze cu partenerii săi globali” pentru a gestiona cele mai grave consecințe care se pot înregistra „asupra securității alimentare” și a luat măsuri „rapide și cuprinzătoare”, scrie Il Fatto Quotidiano.
Consiliul își exprimă „îngrijorarea profundă” că populațiile vulnerabile se confruntă cu niveluri „fără precedent” de insecuritate alimentară.
„Războiul de agresiune nejustificat, neprovocat și ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei a agravat dramatic criza securității alimentare”. La Luxemburg este în plină desfășurare reuniunea Consiliului de Afaceri Externe al UE. Statele membre sunt solidare cu cele mai afectate țări partenere și „își vor consolida sprijinul ca actor global receptiv, responsabil și de încredere”, se arată în concluziile reuniunii.
În acest spirit, Consiliul invită „echipa Europei” să ofere problemei insecurității alimentare globale un răspuns care să includă „patru linii de acțiune”.
Ceea ce înseamnă „solidaritate prin ajutorul de urgență”; promovarea „producției durabile și rezilienței” în lanțul de aprovizionare cu alimente; facilitarea comerțului ajutând Ucraina să exporte produse agricole prin diverse rute și prin sprijinirea comerțului global; multilateralism eficient și sprijin puternic pentru rolul central al Grupului de răspuns la crizele globale al Națiunilor Unite în coordonarea eforturilor globale”.
UE reamintește apoi că „nu există sancțiuni pentru exporturile rusești de produse alimentare către piețele globale”. Sancțiunile „nu interzic importul și transportul de produse agricole rusești, plata unor astfel de exporturi rusești sau furnizarea de semințe de către țări terțe, ci se limitează la vizarea persoanelor și entităților sancționate”.
„Sancțiunile sunt concepute special pentru a nu viza produsele alimentare și agricole și, acolo unde este cazul, interdicțiile sectoriale includ excepții specifice pentru aceste produse”, precizează proiectul de document elaborat de summitului UE.
Sursa: RADOR
Africa e ”ostatica” invaziei ruse în Ucraina, afirmă Zelenski
Africa este "ostatică" a invaziei ruse în Ucraina, care este la originea puternicelor tensiuni de pe piața cerealelor menite exportului pe continent, a declarat luni președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP, preluată de Agerpres.
"Africa este ostatica celor care au început războiul împotriva statului nostru", a spus Zelenski într-un discurs prin videoconferință adresat membrilor Uniunii Africane (UA).
Nivelul "incorect" al prețurilor alimentare "provocate de războiul rusesc (...) se face simțit în mod dureros pe toate continentele", a deplâns președintele ucrainean.
Comentarii