Dacă totul va merge bine, pe data de 29 ianuarie, la Ujhorod, ar putea avea loc o întâlnire a miniștrilor de externe ai Ungariei și Ucrainei, a anunțat Péter Szijjártó joi, la Budapesta, relatează nepszava.hu.

Potrivit unui comunicat dat publicității de Ministerul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului Exterior, șeful diplomației ungare a declarat, răspunzând la o întrebare adresată de un jurnalist la o conferință de presă susținută joi, la Budapesta, alături de omologul său din Muntenegru, Filip Ianovic, că un posibil summit ungaro-ucrainean are sens numai dacă acesta va avea rezultate semnificative, iar acestă întâlnire necesită o pregătire adecvată.

În acest scop, o întâlnire între el și omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, este programată să aibă loc la Ujhorod, pe data de 29 ianuarie, pentru a revizui chestiunea privind cooperarea bilaterală de la început până la sfârșit și pentru a analiza dacă o întâlnire la nivel înalt va contibui la promovarea relațiilor, respectiv ce alte eforturi mai trebuie depuse pentru ca liderii celor două țări să se poată întâlni cu speranța succesului, a afirmat Péter Szijjártó.

"Eu sunt pregătit, voi continua să ofer cea mai mare protecție posibilă pentru ziua respectivă din calendar, așa că data de 29 ianuarie este acum, în principiu, destinată din partea amândurora pentru întâlnirea de la Ujhorod", a declarat șeful diplomației ungare, care a adăugat că este bucuros să poarte negocieri și cu Andriy Yermak, șef al Biroului președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, dar deocamdată nu a primit nicio propunere pentru stabilirea datei întâlnirii.

"Sunt aici în continuare, aștept propunerea de întâlnire, si atunci mă voi întâlni și cu el, dacă va fi nevoie. Dacă este suficient mă voi întâlni doar cu ministrul Kuleba, aceasta este, desigur, decizia internă a ucrainenilor, noi nu ne amestecăm în asta", a spus Péter Szijjártó.

Referitor la fondurile UE înghețate, a cerut evitarea "atmosferei de bazar", subliniind că nu este vorba despre târguială, iar chestiunile care nu au nimic de-a face una cu alta nu trebuie amestecate. "Ungariei i se cuvin fondurile UE. Independent de Ucraina, de poziția Lunii sau de marțieni. (...) Aceste resurse trebuie plătite Ungariei. Comisia Europeană nu are niciun motiv legal să rețină aceste fonduri", a spus Péter Szijjártó, reiterând afirmațiile Guvernului.

Ministrul ungar de externe a mai spus că fondurile UE sunt rezultatul muncii europenilor, inclusiv a cetățenilor ungari, iar repartizarea acestora ar trebui să se facă pe baza legislației, ceea ce acum nu se întâmplă așa, ci o parte semnificativă din banii cuveniți Ungariei sunt în continuare blocați din motive politice. "Și acest lucru este absolut independent de oricare țară care dorește să adere, așadar revendicarea noastră rămâne clară: să ne dea fondurile Uniunii Europene", a conchis Péter Szijjártó.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA