Liderii principalelor grupuri din Parlamentul European i-au scris Ursulei von der Leyen pentru a cere deblocarea de urgență a fondurilor necesare Parchetului European condus de Laura Codruța Kovesi.

Dacian Cioloș, președinte al grupului Renew Europe din Parlamentul European, a anunțat joi că a fost transmisă în această dimineață o scrisoare către președinta Comisiei Europene, semnată și de liderii S&D si PPE, prin care se solicită deblocarea de urgență a fondurilor necesare Parchetului European condus de Laura Codruța Kovesi.

„Suntem foarte îngrijorați după ce am aflat de la procurorul-șef european că bugetul actual al Parchetului este insuficient. Parlamentul European a susținut, cu fermitate, de la bun început, nevoia înființării unui Parchet European deoarece nu putem permite sub nicio formă utilizarea greșită sau furtul din fondurile europene. Comisia Europeană a stabilit ca Parchetul European să-și înceapă operațiunile în noiembrie 2020, dar suntem îngrijorați că acest obiectiv nu va fi atins în cazul în care Comisia nu reușește să rezolve actuala lipsă de finanțare cu care această nouă instituție se confruntă”, spune Dacian Cioloș.

Parchetul European (EPPO) a fost înființat pentru a îmbunătăți protecția intereselor financiare ale UE și pentru a lupta împotriva infracțiunilor de corupție la nivelul administrației publice. Această instituție are competența de a investiga și de a începe urmărirea penală privind încălcările  bugetului UE, precum frauda, ​​corupția sau frauda transfrontalieră în domeniul TVA.

Având în vedere că se pierd până la 60 de miliarde de euro în fiecare an prin fraudarea transfrontalieră în domeniul TVA și doar în 2017 a fost probată o fraudă de peste 390,7 milioane de euro din bani europeni, este esențial să existe un EPPO pe deplin funcțional cât mai curând posibil. Este clar că Parchetul European poate funcționa corect numai dacă are fondurile necesare, este de părere Dacian Cioloș.

Laura Kovesi, șefa Parchetului European, a cerut Parlamentului European un buget mai mare, pentru că estimează o activitate mult mai intensă pentru instituție și a cerut Parlamentului European un buget mai mare. „În primul rând, din principiu, Parchetul European nu poate activa ca o agenție de reglementare, să înceapă de la zero și să-și sporească treptat activitatea. Parchetul este un oficiu de procuratură, deci trebuie să respecte principiul legalității, legislația penală din statele membre participante și drepturile fundamentale ale persoanelor implicate în anchetele penale. Apoi trebuie să sporească nivelul de protecție a intereselor financiare ale UE”, spunea Kovesi în urmă cu o lună în fața Comisiilor pentru libertăți civile (LIBE) și control bugetar (CONT) ale Parlamentului European.

În contextul în care volumul de muncă al Parchetului în primul an de operațiuni va fi mult mai mare decât cel preconizat, prin urmare, resursele sale trebuie majorate substanțial pentru a permite acest lucru, spun li liderii grupurilor parlamentare din PE.

„Comisia Europeană trebuie să se asigure că EPPO va avea resursele de care are nevoie și, prin urmare, Renew Europe a solicitat, împreună cu Grupul PPE și S&D, să acționeze în consecință. Este esențial ca EPPO să poată începe operațiunile rapid, cu suficienți procurori europeni delegați și restul de personal auxiliar pentru a se asigura că poate să funcționeze la standarde ridicate în cel mai scurt timp. Nu ne putem permite un start greșit sau să nu acordăm EPPO importanța pe care o merită”, a mai spus Dacian Cioloș.