Toate indiciile arată o utilizare abuzivă gravă a programelor de spionaj în Ungaria, susține șeful delegației trimise în Ungaria de comisia care cercetează software-ul de spionaj Pegasus.

Jeroen Lenaers (eurodeputat PPE din Olanda) a afirmat că explicațiile date de autoritățile ungare nu i se par deloc convingătoare. Președintele comisiei de anchetă a subliniat că situația statului de drept în Ungaria este printre cele mai grave din Uniunea Europeană, instituțiile statului nu servesc cetățeni, ci mai degrabă scopurile politice ale guvernului, notează MTI.

Șeful delegației a evidențiat că această vizită lor a permis să înțeleagă mai bine cum s-au folosit software-urile de spionaj și cum s-a făcut abuz de ele în Ungaria. Jeroen Lenaers a considerat regretabil faptul că Guvernul ungar a refuzat invitația la dialog cu puțin timp înainte de sosirea delegației, fără a oferi motive convingătoare.

Ministrul justiției, Judit Varga a inventat teorii ale conspirației și a vorbit despre o influență străină, ceea ce este ridicol, a spus șeful delegației Parlamentului European, care a adăugat că ministrul ungar nu respectă principiul democratic al schimbului de opinii, iar dialogul "nu face parte din metodele de lucru ale guvernului".

Refuzul de a avea o întâlnire spune multe, este o experiență amară privind starea politicii din Ungaria, a declarat Jeroen Lenaers. Dialogul ar trebui să fie cel mai firesc lucru din lume, însă guvernul de la Budapesta preferă să-i atace pe deputații aleși ai PE, a subliniat Jeroen Lenaers.

Președintele "Comisiei Pegasus" a menționat că nici guvernul Ungariei, nici cel al Poloniei "nu tolerează controlul" din partea Parlamentului European. Jeroen Lenaers a mai spus că nu au primit niciun răspuns cu privire la motivul pentru care atât de multe persoane au fost supravegheate de autoritățile ungare.

Jurnaliștii și demonstranții reprezintă cu adevărat un pericol atât de grav?, s-a întrebat șeful delegației PE. Jeroen Lenaers a afirmat că autoritățile ungare au invocat un argument general, un motiv legat de securitatea națională, pe baza căruia "oricine a putut fi vizat".

Acest lucru însă contravine directivelor și legislației UE, a subliniat deputatul european. Jeroen Lenaers a făcut apel la guvernul ungar să nu mai folosească în legătură cu utilizarea programelor de spionaj argumentul general al securității naționale, care poate avea fi foarte larg interpretat.

Raportul, care se bazează pe investigații în mai multe țări, ar trebui să fie finalizat până în aprilie, a declarat Jeroen Lenaers, care a adăugat că se vor face recomandări cu scopul de a proteja cetățenii europeni.

Raportorul comisiei de anchetă, Sophia in 't Veld (europarlamentar din partea formațiunii Renew, Olanda), a subliniat, de asemenea, că întregul stat de drept este subminat atunci când programele de spionaj îi țintesc pe cei care sunt esențiali pentru democrație: jurnaliștii, reprezentanții ONG-urilor și politicienii din opoziție.

Programele de spionaj penetrează adânc în viața privată. Nu numai că se interceptează conversațiile, ci se preia întregul conținut al telefoanelor mobile: sunt accesate toate imaginile, mesajele, întregul istoric al comunicațiilor, a subliniat Sophia in 't Veld.

În opinia europarlamentarei, cea mai mare amenințare la adresa democrației este în prezent utilizarea abuzivă a programelor de spionaj.

Raportorul comisiei de anchetă a subliniat că argumentul Guvernului ungar a fost că acest subiect nu este fi treaba lui. Ceea ce este o eroare în opinia politicianului olandez, care a precizat că problema programelor spion aparține întregii Europe, tuturor statelor membre. Aceste programe pot fi folosite și pentru a influența alegerile, a mai spus Sophia in 't Veld.

Raportorul "Comisiei Pegasus" a făcut apel la Guvernul ungar să rezolve rapid situația. După cum a afirmat Sophia in 't Veld, Ungaria face parte din UE, prin urmare trebuie să respecte regulile comunității europene. 

Sursa: RADOR