Directorul executiv al Frontex, francezul Fabrice Leggeri, a demisionat pe fondul unei anchete a OLAF.

Leggeri a declarat că demisionează deoarece mandatul său a fost modificat. Un purtător de cuvânt al CE a negat că mandatul Frontex a fost schimbat, relatează Euronews.

„Frontex are o sarcină extrem de importantă, de a ajuta statele membre să protejeze frontiera externă comună a UE și să susțină, în același timp, drepturile fundamentale”, a declarat Anitta Hipper, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru afaceri interne.

Demisie sa survine după o anchetă declanșată de OLAF (Oficiul de luptă antifraudă al Uniunii Europene) cu privire la modul său de conducere.

Leggeri a fost numit la conducerea Frontex în 2015, când blocul comunitar se confrunta cu un aflux de migranți. Agenția a fost criticată în ultimii doi ani din cauza presupuselor respingeri ale migranților care au ajuns pe teritoriul UE, fie pe uscat, fie pe mare.

O anchetă relizată de mai multe publicații europene, printre care Le Monde, Der Spiegel și SRF, arată că Frontex a înregistrat cel puțin 22 de respingeri ilegale de migranți petrecute în apele teritoriale ale Greciei, între martie 2020 și septembrie 2021. Peste 950 de migranți ar fi fost respinși.